Botë e Çuditshme Love & Sex

Puthja më e hershme e regjistruar njerëzore!

Puthja më e hershme e regjistruar njerëzore daton 4500 vjet më parë në Lindjen e Mesme të lashtë, një mijëvjeçar më herët se sa mendohej më parë nga shkenca. Sipas shkencëtarëve, ka dëshmi se puthja si praktikë ka ekzistuar në disa nga shoqëritë më të hershme të Mesopotamisë. Në një artikull të botuar në revistën shkencore Science, studiuesit citojnë prova se puthja mund të ketë kontribuar në përhapjen e sëmundjeve orale si ftohja e zakonshme.

Edhe pse kërkimet tregojnë se puthja mes miqve apo të njohurve ishte një sjellje e zakonshme mes njerëzve të kohës, puthja si shenjë e tërheqjes seksuale nuk ishte një praktikë universale. Për studiuesit që studiuan tekste të lashta dhe botime më moderne, puthja midis të dashuruarve ndodhi mijëra vjet më parë në shoqëri me klasa të ndryshme shoqërore. Përmendja e parë e një puthjeje me një pikënisje erotike/seksuale gjendet në një dorëshkrim indian të epokës së bronzit, që daton rreth vitit 1500 para Krishtit.

Rreth 500 vjet më vonë, një sjellje e ngjashme përshkruhet në epikën indiane “Mahabharata”, me studiuesit që fillimisht besuan se puthja u përhap në mbarë botën nga kjo pikënisje gjeografike dhe kohore. Tekstet nga Mesopotamia e lashtë tregojnë se puthja ishte një sjellje që ndodhte rreth vitit 2500 para Krishtit midis çifteve të martuara, megjithëse ishte gjithashtu një shenjë e dëshirës ose dashurisë për një person të pamartuar.

Studimet e mëparshme kanë treguar se primatët bonobo putheshin me njëri-tjetrin për qëllime dashurie ose seksuale, ndërsa shimpanzetë lidhen me puthje platonike për të menaxhuar marrëdhëniet e tyre shoqërore. Këto praktika të të afërmve me të afërt të njerëzve tregojnë, sipas shkencëtarëve, ekzistencën e puthjeve që nga kohërat e lashta dhe evolucionin e saj tek njerëzit.

Studiuesit theksojnë gjithashtu se puthja mund të ketë luajtur një rol në transmetimin e patogjenëve si virusi herpes simplex 1 (HSV-1), i cili shkakton ftohjet dhe difterinë, një infeksion bakterial shumë ngjitës. Zakonisht mendohet se puthja e parë mund të tregojë shumë për marrëdhëniet tuaja të ardhshme. Në fakt, shumica e teknikës së përdorur gjatë një puthjeje të parë aplikohet më vonë në dhomë gjumi, kështu që mund të vendosni lehtësisht nëse fjetja me partnerin tuaj do të ishte më të vërtetë e vlefshme.