Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Botë e Çuditshme Sport

Pyetja më e kërkuar në “Google” gjatë Lojërave Olimpike…

Shikuesit e Lojërave Olimpike të Tokios me sa duket janë pak të hutuar nga sjellja e atletëve në kategorinë e zhytjes. Zhytësit zakonisht dalin nga uji pas një rënieje dhe menjëherë bëjnë një dush të shpejtë pranë pishinës edhe pse ata janë tashmë të lagur. Pastaj ata thahen me peshqirë të vegjël edhe pse do të lagen përsëri në zhytjen e tyre të radhës.

“Pse zhytësit bëjnë dush pas çdo zhytjeje?”-ka qenë një nga kërkimet kryesore të Google rreth Olimpiadës javën e kaluar.

Sipas Jacob Brehmer, trajner zhytjeje për Universitetin Ball State në Indiana, përgjigjja është kjo:

Zhytësit bëjnë dush mes zhytjeve në mënyrë tipike vetëm për të mbajtur veten dhe muskujt e tyre të ngrohtë. Ata zakonisht shpëlahen me ujë që është më i ngrohtë se pishina.

Pishinat e brendshme të zhytjes si ajo në Qendrën e Ujit të Tokios duhet të mbajnë temperaturat e ujit të paktën 26 gradë Celsius (78.8 gradë Fahrenheit), “sipas FINA”, organi drejtues që përcakton rregullat për garat ndërkombëtare të sporteve të ujit.

Zakonisht pasi një zhytës bën një zhytje, ata do të duhet të presin një kohë të mirë para zhytjes së tyre të ardhshme. Temperatura e ajrit ndikon në performancën e tyre.

Pse përdorin peshqirë të vegjël?

Qëndrimi i ngrohtë është gjithashtu një nga arsyet pse notarët dhe zhytësit përdorin peshqirë të vegjël. Peshqirët janë të lëvizshëm dhe jashtëzakonisht absorbues të ujit, duke i lejuar zhytësit të thahen shpejt dhe të qëndrojnë të ngrohtë.

Të mbetesh i thatë do të thotë gjithashtu zhytje më të sigurta dhe më konkurruese.

Pse mbajnë shirit në gjunjë, shpinë ose shpatulla?

Zhytësit olimpikë kryejnë akrobaci në pishina të thella me shpejtësi të madhe dhe mbajtja e muskujve të tyre të shëndetshëm është një pjesë thelbësore e suksesit të tyre. Çdo stres në lëvizjen e muskujve mund të çojë në rezultate drastike. Kjo është një arsye tjetër që disa zhytës mbajnë shirit në gjunjë, shpinë ose shpatulla.

Është e ngjashme me shiritin që mbajnë volejbollistët e plazhit, tenistët dhe atletët e tjerë.