Botë e Çuditshme Lifestyle

Pyetjet e fëmijëve për të cilat të rriturit nuk kanë përgjigje!

Nëse keni fëmijë, të paktën një herë në jetën tuaj keni marrë pyetje prej tyre për të cilat nuk keni pasur përgjigje. Përshembull, a keni menduar ndonjëherë pse pasaportat kanë vetëm ngjyra të caktuara ose pse njerëzit nuk mund të buzëqeshin në fotot e kartave të identitetit?

‘Bright Side’ ju zbulon disa nga pyetjet e çuditshme që fëmijët iu bëjnë shpesh prindërve:

1. Pse nuk mund të buzëqeshni në fotot për kartat e identitetit?

Sa herë që bëjmë fotografi për pasaporta, viza ose dokumente, kërkesat thonë se shprehja neutrale e fytyrës dhe goja e mbyllur janë rregulli primar. Arsyeja janë skanerët biometrikë që u lançuan në vitin 2005. Skanerët mund të njohin fytyrën e një personi vetëm nëse ajo qëndron neutrale.

2. Pse pasaportat nuk janë portokalli apo vjollcë?

Cila ngjyrë është pasaporta juaj? Vë bast se është ose jeshile, gri, e kuqe, blu ose e zezë. Edhe pse ka disa variacione ngjyrash që përdoren vetëm në vende të veçanta, nuk do të shihni kurrë pasaporta jeshile, portokalli ose vjollcë. Pse? Në fakt, nuk ka kërkesa specifike, vendet thjesht nuk përdorin ngjyra të ndezura, sepse ato nuk duken zyrtare dhe serioze.

3. Pse shumica e njerëzve e urrejnë tingullin e zërit të tyre?

Ju ndoshta e keni dëgjuar zërin tuaj të regjistruar dhe nuk ju ka pëlqyer, dhe nuk jeni të vetmit. Ekziston një term i veçantë për të mos pëlqyer zërin tuaj, “konfrontim zëri”. Puna është se përçueshmëria e ajrit dhe indeve të trupit është e ndryshme dhe dridhjet brenda trupit na bëjnë të mendojmë se zëri ynë është në të vërtetë më i ulët. Por nëse e dëgjojmë zërin tonë në një regjistrim, atëherë truri merr informacion për tingujt vetëm përmes nervit të dëgjimit dhe kështu shfaqet kjo disonancë. Zëri ynë i regjistruar nuk i përmbush pritshmëritë tona dhe këtu ndodh shkëputja.

4. Pse topat e tenisit janë të verdhë?

Topi i tenisit ka pësuar një evolucion ngjyrash. Përpara se të kishin ngjyrën e verdhë neoni, topat ishin ose të bardhë ose të zinj. Por problemi ishte se ishte e vështirë të dalloje topin në një ekran televiziv. Kështu që përfundimisht komuniteti sportiv vendosi t’i bënte të gjithë topat të verdhë në mënyrë që ata të mund të ishin të dukshëm për audiencën.

5. Pse autobusët e shkollave dhe taksitë janë gjithashtu të verdhë?

Taksitë dhe autobusët e shkollave kanë diçka të përbashkët, ngjyrën e tyre të verdhë. Arsyeja pas kësaj është mjaft e thjeshtë, e verdha tërheq vëmendjen më shpejt se çdo ngjyrë tjetër. Ndër objektet e tjera, ju i dalloni gjërat e verdha së pari edhe në errësirë. Prandaj kjo ngjyrë u zgjodh për autobusët e shkollave dhe taksitë, kështu që fëmijët dhe të rriturit mund ta dallonin lehtësisht.

6. Pse një pije në kanaçe dhe shishe plastike ka shije të ndryshme?

Nëse jeni adhurues i pijeve joalkoolike, me siguri keni vënë re se pija në kanaçe ka shije të ndryshme nga ajo në shishe. Edhe pse prodhuesit përdorin të njëjtën formulë, shumë njerëz mendojnë se pija e konservuar ka një shije pak më të butë. Shpjegimi i mundshëm është se alumini në kanaçe ka një shtresë polimeri që mund të thithë një aromë. Dhe në rastin e formës në shishe, shija është e ndryshme për shkak të kimikatit plastik, acetaldehidit që gjithashtu ndryshon shijen.

7. Pse perëndimi dhe lindja e diellit duken ndryshe?

A mund t’i dalloni ndryshimet midis perëndimit të diellit dhe lindjes së diellit, përveç diellit në trend në rritje dhe në rënie? Ju mund të keni vënë re se ato kanë ngjyra të ndryshme. Shpjegimi është se rruga e rrezeve gjatë muzgut dhe agimit është shumë më e gjatë se gjatë ditës. Përpara se rrezet e diellit të arrijnë sytë tanë, gjatësitë e valëve më të shkurtra shpërndahen dhe ne shohim ngjyrat si e verdha, portokallia, e kuqe gjatë perëndimit të diellit. Megjithatë, në lindjen e diellit, errësira e natës na la me vizion shumë të mprehtë të natës dhe çdo ndryshim i dobët dhe i lehtë në ngjyrën e qiellit është i dukshëm. Pra, ne perceptojmë më shumë ngjyra në agim sesa në muzg.

8. Pse kemi rrathë të zinj poshtë syve kur jemi të lodhur?

Pas netëve pa gjumë dhe punës së vështirë, mund të vëmë re rrathë të zinj poshtë syve që gratë zakonisht përpiqen t’i fshehin duke përdorur kozmetikë. Sipas mjekëve, rrathët shfaqen sepse lodhja dhe mungesa e gjumit mund të ngadalësojnë qarkullimin e gjakut rreth syve. Për shkak të kësaj, kapilarët (enët e gjakut) të vendosura në këtë zonë fryhen me gjak dhe zgjerohen, duke e bërë lëkurën nën sytë tanë më të errët.

9. Pse nuk i kujtojmë ndonjëherë ëndrrat tona?

Ndonjëherë pas një nate gjumi të ëmbël ne mund të kujtojmë ëndrrat tona, por ndonjëherë nuk mundemi. Arsyeja është e rrënjosur në biologjinë e trupave tanë të fjetur dhe mendjes. Ëndrrat që kujtojmë ndodhin kryesisht gjatë periudhave të caktuara të ciklit tonë të gjumit. Por nëse zgjohemi me një orë alarmi, ajo rrit nivelin tonë të noradrenalinës dhe e bën më të vështirë për ne të kujtojmë ëndrrat tona.