Fashion Lifestyle

Rëndësia e këpucëve atletike sipas ekspertëve!

Jo shumë kohë më parë, njerëzit zotëronin një palë këpucë gjimnastike, të cilat i përdornin për të gjitha sportet dhe aktivitetet. Ato ditë kanë ikur. Këpucët atletike janë një biznes prej 16 miliardë dollarësh sot në Shtetet e Bashkuara. “Vrapimi, basketbolli, volejbolli, ecja dhe tenisi janë disa nga aktivitetet për të cilat është thelbësore të kesh një këpucë specifike për sportin, veçanërisht nëse je një atlet më serioz që dëshiron të maksimizojë performancën tënde”- tha Dr.Damian Roussel, një mjek dhe kirurg i këmbëve.

Por me kaq shumë marka në treg, si e dini se cila është këpucët më të mira për ju? Në përgjithësi, është ai që i përshtatet më së miri këmbës suaj me formë unike. Fatkeqësisht, shumica prej nesh nuk janë aq të mirë në përcaktimin e përshtatjes së duhur. Midis 63% dhe 72% e njerëzve po ecin me këpucë me madhësi të gabuar, veçanërisht të moshuarit dhe njerëzit me diabet, sipas një meta-analize të vitit 2018 të botuar në ‘Journal of Foot and Ankle Research’. Rishikimi i studimit gjeti gjithashtu prova që këpucët e montuara keq mund të shkaktojnë dhimbje në këmbë dhe çrregullime të tilla si kallo dhe deformime.

“Për vallëzim aerobik ose tenis, zëvendësoni këpucët kur tregojnë shenja pabarazie në një sipërfaqe të sheshtë ose kur shfaqin rrudha të dukshme,”-shtoi Roussel. Planifikoni të zëvendësoni këpucë të tjera atletike çdo gjashtë muaj nëse i përdorni ato shumicën e ditëve, thonë ekspertët e Këshillit Amerikan për Ushtrime. Megjithatë, nëse ushtroheni vetëm disa herë në javë, mund t’i mbani ato për një vit. Së fundmi, mos vishni këpucët tuaja atletike nëpër qytet. Ato nuk janë të destinuara për këtë qëllim dhe përdorimi i rastësishëm thjesht do t’i konsumojë ato më shpejt. “Këmbët janë themeli ynë,”-tha Schaeffer.

Nuk janë aspak estetike, shoqërohen me dhimbje të tmerrshme dhe nëse nuk i trajtoni në kohë mund të kthehen në një vatër inflamacioni dhe infeksioni mykotik. Po flasim për thembrat e çara dhe kallot, dy prej problemeve më shqetësuese gjatë verës për shumë gra dhe burra. Ekzistojnë një sërë faktorësh që ndikojnë në shfaqjen e tyre si lagështia, veshja e këpucëve të papërshtatshme zbathur, etj. Megjithatë, ekzistojnë disa metoda natyrale për t’i trajtuara para se të mbathni sandalet dhe shapkat e para për sivjet.