Bota Botë e Çuditshme

Rezultate tronditëse nga studimi/ Rreth 20 kuadrilion milingona enden në Tokë dhe çdo personi në botë i përkasin 2.5 milion!

Një ekip studiuesish nga Universiteti i Hong Kongut (HKU) ka dhënë së fundmi një vlerësim se sa milingona jetojnë aktualisht në planetin tonë. Rezultati është tronditës: 20 kuadrilion – ose 20,000,000,000,000 – milingona enden në Tokë, që do të thotë se për çdo qenie njerëzore, ka rreth 2.5 milionë milingona. Sipas ekspertëve, nëse të gjitha milingonat do të shkuleshin nga toka dhe do të peshoheshin, ato do të peshonin më shumë se të gjithë gjitarët dhe zogjtë e egër të mbledhur së bashku.

Vetë autorja e studimit, Sabine Nooten, një ekologe e insekteve në HKU është shprehur se:

Isha i habitur që biomasa e milingonave ishte më e lartë se ajo e gjitarëve dhe shpendëve të egër së bashku, dhe se arrin 20 për qind të biomasës njerëzore. Kjo ju jep një kuptim të shkallës së ndikimit të tyre.

“Është e paimagjinueshme”, shtoi autori kryesor i studimit, Patrick Schultheiss, një studiues në Universitetin e Würzburgut në Gjermani.

Ne thjesht nuk mund të imagjinojmë 20 kuadrilion milingona në një grumbull, për shembull. Thjesht nuk funksionon.

Ashtu si njerëzit, milingonat janë përhapur pothuajse në të gjithë Tokën, dhe megjithëse ato janë më të bollshme në rajonet tropikale dhe subtropikale, ato mund të gjenden pothuajse kudo përveç pjesëve më të ftohta të planetit tonë. Këto insekte luajnë një rol të rëndësishëm në funksionimin e duhur të një sërë ekosistemesh. Për shembull, ata ajrosin tokën dhe tërheqin farat nën tokë që të mbijnë, ato shërbejnë si ushqim për një shumëllojshmëri zogjsh, gjitarësh dhe artropodësh dhe ndihmojnë në dekompozimin e drurit të vdekur dhe llojeve të tjera të lëndës. Schultheiss shpjegoi se:

Disa milingona sigurisht që mund të jenë shumë të bezdisshme, por kjo është një perspektivë shumë e përqendruar te njeriu. Shumica e milingonave janë në të vërtetë shumë të dobishme, madje edhe për ne njerëzit. Mendoni për sasinë e lëndës organike që transportojnë, heqin, riciklojnë dhe hanë 20 kuadrilion milingona. Në fakt, milingonat janë kaq thelbësore për funksionimin e qetë të proceseve biologjike, saqë ato mund të shihen si inxhinierë të ekosistemit. Shkencëtari i ndjerë i milingonave E.O. Wilson dikur i quajti ata “gjërat e vogla që drejtojnë botën”.

Ndërsa shkencëtarët tashmë po shohin rënie shqetësuese të popullatave të insekteve në të gjithë botën – të shkaktuara nga shkatërrimi i habitatit, ndryshimet klimatike dhe rritja e përdorimit të pesticideve – ata nuk janë ende të sigurt nëse numri i milingonave po bie gjithashtu. Nooten e përfundoi studimin duke thënë se:

Ne nuk u përpoqëm ende të tregonim këtë ndryshim të përkohshëm në bollëkun e milingonave. Kjo do të ishte diçka që do të vinte më pas.