Bota

Ritme të shpejta të përhapjes së COVID-19, çfarë po ndodh në Europë?

Shtetet e Kontinentit të Vjetër po marrin masa kufizuese pas ritmeve të shpejta  të  përhapjes së Covid-19 në Europë.

Një paketë e re kufizimesh pandemike do të vendoset në Poloni këtë javë, tha kryeministri Mateusz Morawiecki.

“Nesër ose maksimumi pasnesër do të prezantojmë një (paketë) të dytë në lidhje me situatën e Krishtlindjeve dhe si reagim ndaj mutacionit të virusit Omicron sepse situata me të vërtetë nuk po duket mirë… Kemi shumë vdekje.” Moraëiecki tha në një konferencë shtypi.

“Do të forcojmë mekanizmin e vaksinimit, duke e bërë të detyrueshëm për disa vende pune. Ne po e konsiderojmë këtë dhe sigurisht që do të diskutojmë kufizime më të forta në vende të caktuara për njerëzit që nuk janë të vaksinuar.”

Kufizimet aktuale të pandemisë në Poloni përfshijnë kufizime në numrin e njerëzve të lejuar në ambiente publike, të tilla si restorante, bare dhe dyqane, mbajtjen e maskave në hapësira të mbyllura dhe kufizime në udhëtimet në shtatë vende afrikane – një përgjigje e prezantuar së fundi ndaj shfaqjes së varianti Omicron.

Duket se këtë vit do të jetë një sezon i zymtë festiv për klubet e natës në Francë. Unë do t’ju sjell më shumë për këtë pasi të vijë. Franca urdhëron që klubet e natës të mbyllen për katër javë për shkak të rritjes së rasteve.

Në Republikën Çeke do të vendoset një mandat gjithëpërfshirës i vaksinës , ku punonjësit e kujdesit, infermierët, mjekët, policët dhe ushtarët, dhe kushdo tjetër mbi 60 vjeç, do të urdhërohet të marrë një vaksinë kundër koronavirusit.

Ministri i Shëndetësisë Adam Vojtech, i cili foli me gazetarët përmes lidhjes video nga vetëizolimi i tij Covid, tha se ministria e tij do të nxirrte një dekret duke shtuar vaksinën e Covid-19 në vaksinat e tjera të detyrueshme këtë javë.

Një bllokim për koronavirusin në vend në Sllovaki duhet të zgjatet me një javë, tha ministri i shëndetësisë i vendit. Ministri, i cili nuk u emërua nga Reuters, thuhet se tha se do t’i kërkonte kabinetit të vendit që të miratonte zgjatjen e bllokimit deri më 16 dhjetor.

Në javët e fundit Sllovakia ka duruar një nga valët më të këqija në botë të pandemisë së koronavirusit. Një bllokim që mbylli shumicën e dyqaneve dhe shërbimeve u vendos më 25 nëntor.