Health & Beauty Lifestyle

Shkencëtarët zbulojnë tiparet më ‘toksike’ të personalitetit të shefave tuaj!

Shumë prej nesh mund ta kenë quajtur shefin tonë ‘toksik’ kur shfryjmë për punën. Por hulumtimi i ri ka treguar se shefat mund të na japin më shumë sesa thjesht një arsye për t’u ankuar udhëheqja e tyre e keqe mund të ndikojë në shëndetin tonë dhe të shkaktojë rritje të nivelit të stresit.

Stresi mund të jetë në rrënjë të të gjitha llojeve të sëmundjeve të zakonshme dhe vdekjeprurëse, duke përfshirë sulmet në zemër, diabetin, astmën, kancerin, ankthin, depresionin, pagjumësinë, humbjen e kujtesës dhe madje edhe plakjen e parakohshme, thotë eksperti i mirëqenies Profesor Simon L. Dolan PhD.

Dhe shqetësuese, tre të pestat e punonjësve në botë thonë se puna e tyre ndikon në shëndetin e tyre mendor më shumë se çdo gjë tjetër. Në librin e tij De-stresi në punë- Kuptimi dhe luftimi i stresit kronik – botuar nga Taylor & Francis – Profesor Dolan thotë se efekti i një udhëheqësi të keq mund të jetë ‘shkatërrues’. Profesor Dolan zbërtheu pesë karakteristikat që e bëjnë një lider të dëmshëm për ekipin e tyre:

1. Ai është xheloz për suksesin e ekipit të tij
2. Ai është vazhdimisht i shqetësuar për konkurrencën ose “armiqtë” e vendit të punës
3. Ai shpesh merr kredi për punën e njerëzve të tjerë
4. Ai vazhdimisht e krahason veten me të tjerët
5. Ai konsideron se vetëvlerësimi i tyre drejtohet vetëm nga rezultatet e tyre të fundit

Profesor Dolan tha:

Me vetëdije apo jo, një lider toksik është ai që abuzon me autoritetin e tij dhe shkel besimin për të kënaqur egon e tij.

Shefat e këqij mund të dëmtojnë veten, si dhe ekipin e tyre. Stereotipet e liderëve që kanë qëndrueshmëri dhe forcë pothuajse mbinjerëzore mund të jenë të dëmshme, argumenton profesor Dolan, pasi mund t’i shtyjë shefat të fshehin ndjenjat e tyre kur janë nën presion. Dhe ka faktorë specifikë që mund të predispozojnë dikë për t’u bërë një shef toksik, duke përfshirë karakteristikat e trashëguara, përvojat e hershme të jetës dhe predispozitat e mësuara njohëse.

Sipas profesor Dolan, “mungesa e vetëvlerësimit të rrënjosur thellë” dhe “një nevojë e detyrueshme për të treguar vlerën e tyre para të tjerëve” mund ta bëjë personalitetin e dikujt të dëmshëm për të tjerët. Për Profesor Dolan, një mjedis i shëndetshëm pune varet nga mënyra se si shefat reagojnë ndaj stresit. Ai tha:

Perceptimi i një shefi për kontrollin do të nxisë mënyrën se si ata reagojnë ndaj situatave stresuese të punës. Dikush që mendon se është në kontroll të jetës, mjedisit dhe veprimeve të tyre është më pak i stresuar. Ky është me të vërtetë thelbi i inteligjencës emocionale.

Profesor Dolan tha:

Edhe nëse dikush nuk ka vetëbesim të lindur, është e mundur të ndryshohet perceptimi i tyre i brendshëm në mënyrë që të ndihet më i kontrolluar.

Ai gjithashtu beson se shefat duhet të mësojnë të jenë më realistë për pikat e tyre të forta dhe të dobëta. Ai shpjegoi:

Një lider duhet të jetë në gjendje të menaxhojë në mënyrë proaktive emocionet e tyre mjaft mirë për të krijuar qetësi dhe racionale në ekipet e tyre.

Profesor Dolan gjithashtu u bëri thirrje shefave që të mos ngatërrojnë besimin me besimin e tepërt. Një lider i madh duhet të jetë i respektueshëm, mbështetës dhe të edukojë rritjen jo vetëm dikush që është i sigurt në vetvete.