Bota

Shpëtohen nga uria nëntë luanë në një kopsht zoologjik të Ukrainës në një mision të guximshëm!

Veteranët e Ushtrisë Britanike kanë shpëtuar nëntë luanë nga një kopsht zoologjik në Ukrainë, në një mision të guximshëm në zonën e luftës. Grupet e shpëtimit të kafshëve ‘Breaking the Chains’ dhe ‘Warriors of Wildlife’ udhëtuan të hënën në qytet-portin Odesa, të shkatërruar nga lufta në atë që ata pretendojnë se është shpëtimi më i madh ndonjëherë i maceve të mëdha nga një luftë aktive.

Dy luanët meshkuj të rritur, pesë femra dhe një këlysh mashkull dhe femër u dërguan të gjithë të sigurt në shtëpinë e tyre të re të përkohshme në Targu Mures, Rumani, të mërkurën. Nëntë luanët po përballeshin me urinë në shtëpinë e tyre në Biopark, Odesa, ku furnizimet me mish po mbaronin për shkak të luftës. Nëse raketat ruse do të dëmtonin ambientet e kafshëve, civilët do të ishin në rrezik serioz nga grabitqarët e lirë.

Grupi udhëtoi mijëra milje përtej tre kufijve për 72 orë për të kryer shpëtimin. Misioni ishte ideja e avokatit të kafshëve në Afrikën e Jugut, Lionel de Lange, themelues i ‘Warriors of Wildlife’, i cili bashkoi forcat me britanikët Gemma Campling, drejtore e ‘Worldwide Vets’ dhe themeluesin e ‘Breaking the Chain’s dhe veteranin e Ushtrisë Britanike Tom.

Tom, mbiemri i të cilit nuk përdoret për arsye sigurie, drejtoi një ekip ish-ushtarësh të Ushtrisë Britanike, si dhe anëtarë nga SHBA dhe Kanada. Themeluesi i ‘Warriors of Wildlife’ dhe veterani i Ushtrisë së Afrikës së Jugut, Lionel de Lange, tha se qëllimi përfundimtar ishte që të dërgonte të gjithë luanët në një jetë të re në Afrikën e Jugut ose në një strehë të kafshëve të egra në SHBA. Lionel tha:

Ishte një operacion ndërkombëtar dhe ishte e mrekullueshme të punoja me njerëz të tjerë që ishin të etur për të kryer këtë punë të mrekullueshme. Shpresoj se mund të kthehemi përsëri dhe të shpëtojmë së bashku më shumë kafshë në të ardhmen. Është e mrekullueshme për mua të nxjerr çdo kafshë nga një situatë e keqe, por mendoj se për mua si dikush që kam jetuar në Ukrainë ishte shumë e veçantë. E ardhmja e luanëve ishte shumë e zymtë duke qëndruar në Odesa, sepse duket se nuk do të ketë një fund të luftës së shpejti. Por, ndërsa ka njerëz si unë, Tom dhe Gemma dhe njerëzit e mrekullueshëm me të cilët punojmë dhe që na mbështetën, asnjë nga këto kafshë nuk do të lihet pas.