Tech

Shpjegohet arsyeja se pse Neptuni dhe Urani shfaqen me ngjyra të ndryshme edhe pse kanë shumë veçori të njëjta!

Shkencëtarët kanë shpjeguar pse planetët Neptuni dhe Urani kanë ngjyra të ndryshme pavarësisht se kanë shumë të përbashkëta midis tyre. Ata janë dy planetët më të largët nga Dielli. Edhe Neptuni edhe Urani janë të ngjashëm në masë, madhësi dhe përbërje atmosferike, por Neptuni është dukshëm më blu se fqinji i tij.

Një studim i ri nga Universiteti i Oksfordit ka zbuluar se arsyeja për këtë është për shkak të një shtrese mjegulle që ndodhet në të dy planetët. Paraqitjet e tyre do të ishin identike nëse nuk do të ishte mjegulla, tha autori kryesor Profesor Patrick Irwin.

Ky është modeli i parë që përshtat në të njëjtën kohë vëzhgimet e dritës së diellit të reflektuar nga rrezet ultravjollcë në gjatësi vale afër infra të kuqe.

Neptuni ka një atmosferë më aktive dhe më të turbullt, duke sugjeruar se është më efikas në prodhimin e borës, e cila largon më shumë mjegullën dhe e mban shtresën e mesme të Neptunit më të hollë.Prandaj, Neptuni duket më blu, ndërsa mjegulla e tepërt në Uran grumbullohet në atmosferën e ngadaltë dhe shkakton një hije më të lehtë.

Vlen të theksohet gjithashtu se tani ka më shumë se 5000 planetë të konfirmuar përtej sistemit tonë diellor, sipas NASA-s. Shtimi i fundit i 65 ekzoplaneteve në Arkivin e Ekzoplanetit të NASA-s kontribuoi në arritjen shkencore. Ky arkiv është shtëpia e zbulimeve të ekzoplaneteve nga punimet shkencore të rishikuara nga kolegët që janë konfirmuar duke përdorur metoda të shumta për zbulimin e planetëve.

Aktualisht po jetojmë në një epokë të artë të zbulimit të ekzoplaneteve. Megjithëse ekzistenca e planetëve jashtë sistemit tonë diellor ishte propozuar më parë dhe sigurisht përshkruar në fantashkencë, këto botë u zbuluan për herë të parë vetëm në vitet 1990.