Botë e Çuditshme Lifestyle

“Shtëpia” e të gjitha specieve të njohura të fluturave ndodhet në këtë vend…

Kolumbia është shtëpia e rreth 20% e të gjitha specieve të njohura të fluturave, sipas një studimi të botuar nga Muzeu i Historisë Kombëtare në Londër. Një ekip ndërkombëtar i shkencëtarëve ka përfshirë 3.642 specie dhe 2.085 nënlloje në katalog, duke i regjistruar në një dokument të quajtur “Lista e Kontrollit të Fluturave Kolumbiane”.

Blanka Huertas, kuratore e vjetër e koleksionit të fluturave në Muzeun e Historisë Natyrore në Londër njëkohësisht edhe pjesë e ekipit kërkimor tha se:

Vetëm në Kolumbi, ka më shumë se 200 lloje fluturash.

Studiuesit e projektit kanë udhëtuar në Kolumbi, kanë analizuar më shumë se 35 mijëfotografi dhe kanë studiuar informacionin e mbledhur që nga fundi i shekullit 18. Kolumbia është një vend me një larmi të madhe të habitateve natyrore, një gjeografi komplekse dhe heterogjene dhe me një pozitë të privilegjuar në ekstremin verilindor të Amerikës së Jugut.

Mbrojtja e fluturave në Kolumbi do të ndihmojë gjithashtu në mbrojtjen e pyjeve të saj si dhe specieve të tjera. Sipas Departamentit të Planifikimit Kombëtar, midis 2000 dhe 2019, Kolumbia humbi pothuajse 2.8 milionë hektarë pyll, e cila është e barabartë me zonën e Belgjikës.