Bota Celebrities Gossip

Si ishte të ishe punonjësi i Steve Jobs? Shpikësi i iPod-it, Tony Fadell tregon gjithçka!

Ashtu si shumica e punonjësve, Tony Fadell gëzohej në heshtje kur shefi i tij shkonte me pushime. Më pas, Fadell iu bashkua Apple në vitin 2001 dhe kuptoi se koha joproduktive e Steve Jobs ishte ndryshe nga pushimet e shumicës së shefave. Në një episod të fundit të podcast-it të “The Tim Ferriss Show”, Fadell i njohur si shpikësi i iPod-it dhe bashkëkrijuesi i iPhone tha se kur Jobs largohej nga zyra, punonjësit e Apple do të kishin dy ose tri ditë heshtje relative.

Më pas, shpesh pa paralajmërim, ata do të fillonin të merrnin telefonata nga Jobs me ide të reja. Fadell, i cili punoi me Jobs për gati 10 vjet tha se:

Steve do të ishte me pushime dhe ai do të mendonte produktin tjetër, drejtimin tjetër për Apple, teknologjitë e reja. Ai e përdori atë pushim si një kohë për të zgjeruar të menduarit e tij dhe për të dalë jashtë përditshmërisë së Apple.

Fadell thotë se kur Jobs ishte me pushime, lexonte libra të rinj dhe kërkonte biseda rreth teknologjive të reja për ta ndihmuar atë të gjente frymëzim në vende të papritura. Edhe në punë, Jobs përdori metoda të ngjashme për të nxitur kreativitetin. Autori Walter Isaacson shkroi në biografinë e tij “Steve Jobs” se shëtitja e gjatë ishte mënyra e preferuar e Jobs për të pasur një bisedë serioze.

Në fakt, Jobs i kërkoi të shkruante biografinë gjatë një shëtitjeje. Zakonet e pushimeve të Jobs ishin ndonjëherë sfiduese për njerëzit përreth tij. Fadell tha se punonjësit e Apple do të dëgjonin nga Jobs deri në gjashtë herë në ditë.

Ai do të fillonte të mendonte për: ‘Oh, le të shkojmë të blejmë një kompani muzikore’ ose ‘A duhet të shkojmë dhe të bëjmë këtë lloj produkti?’ ‘Çfarë teknologjie do të duhet për ta arritur këtë?’ Ti do të ishe si Google për të. Në mënyrë tipike, do t’ju duhet të shkruanit shpejt disa kërkime dhe t’ia dërgonit Jobs-it me email. Shpesh, Jobs telefononte brenda 15 minutash me një ide tjetër.

Në një farë mënyre, vëmendja ishte lajkatare, një mundësi për të ideuar produktin tjetër të Apple me vetë Jobs. Por presioni mund të ndihej gjithashtu i jashtëzakonshëm, veçanërisht duke pasur parasysh që punonjësit e Apple shpesh po punonin tashmë në projekte me presion të lartë. Pas largimit nga Apple, Fadell themeloi ‘Nest Labs’ të Google dhe tha se e gjeti veten duke adoptuar disa nga zakonet e pushimeve të Jobs.

Më e rëndësishmja ndarja e disa orëve larg tryezës së tij në ditë përmirësoi produktivitetin e tij në punë dhe mirëqenien e tij personale.

Ka një mënyrë për ta bërë këtë, të jesh me performancë të lartë, të bësh gjëra të mahnitshme, por gjithashtu t’i japësh vetes sasinë e duhur në ditë, si dhe në vit, kohë pushimi dhe kohë për të menduar. Gjatë asaj kohe, unë isha në gjendje të dilja me ide të shkëlqyera dhe të zgjidhja problemet kur e qetësoja trurin tim.