Lifestyle

Si ndikimi pozitiv i komplimenteve mund të bëjë një ndryshim të madh në jetën tuaj…

Njerëzit mund të hezitojnë t’u japin të tjerëve komplimente pasi mund të mendojnë se fjalët e tyre nuk kanë shumë vlerë. Megjithatë, hulumtimet tregojnë se nuk është e vërtetë. Dhënia e komplimenteve si dhe marrja e tyre, mund të ndikojë tek ju më shumë sesa mund të kishit menduar.

“Bright Side” ju tregon se si ndikojnë komplimentet tek ju:

1. Komplimentet janë si ‘ushqimi’ për një humor të mirë.

Ashtu si ne kemi nevojë për të ngrënë ushqim çdo ditë, njerëzit gjithashtu ndiejnë dëshirën për të marrë komplimente në baza ditore. Disa kërkime treguan se njerëzit që merrnin komplimente çdo ditë për një javë, ndiheshin po aq mirë duke dëgjuar fjalët e këndshme sa në ditën e parë. Ata nuk ndiheshin sikur komplimentet ishin të detyruara ose se ndikimi i tyre u zvogëlua vetëm sepse i dëgjonin shpesh, në krahasim me atë që njerëzit që morën pjesë në eksperiment prisnin të ndodhte.

2. Lavdërimi i punonjësve është një mënyrë efektive për t’i bërë ata të ndihen mirë.

Sigurisht, paga është një arsye e madhe pse ne shkojmë në punë, por shumë njerëz kujdesen për punën e tyre në një nivel më personal, pasi puna e tyre është një reflektim i aftësive të tyre. Kjo është arsyeja pse marrja e komplimenteve në një mjedis pune është një mënyrë e madhe për të lehtësuar stresin e një punonjësi dhe për t’i bërë ata të ndihen të parë, të vlerësuar dhe të pranuar. Neuroshkencëtarët kanë arritur në përfundimin se të mos i lëmë arritjet e dikujt të kalojnë pa u vënë re, sjell të njëjtën gëzim si marrja e një rroge. Pra, për t’i mbajtur punonjësit tuaj të motivuar deri në rrogën tjetër, mos harroni t’i komplimentoni!

3. Komplimentet e duhura në fakt nuk i bëjnë njerëzit të ndihen në siklet.

Padyshim, ka gjëra që njerëzit përpiqen t’i kalojnë si komplimente që në fakt nuk janë aspak të përshtatshme për t’u thënë dhe përfundojnë duke e bërë marrësin të ndihet në siklet. Por komplimentet e sinqerta nuk e kanë atë ndikim. Njerëzit supozojnë se dikujt që nuk e njohin mirë nuk do t’i interesojë të komplimentohet dhe mund të ndiejnë siklet kur, në realitet, marrësit përfundojnë të ndihen mirë dhe dita e tyre ndriçon shumë më tepër se sa pritej.

4. Komplimentet mund të rrisin këmbënguljen.

Marrja e një aftësie të re është padyshim e vështirë, sepse do të përballeni me shumë sfida dhe dështime. Këto gjëra lehtë mund të rrëzojnë këdo dhe t’i bëjnë ata të ndihen se është më mirë të dorëzohen sesa të vazhdojnë të dështojnë, shpesh duke e fajësuar mungesën e talentit. Komplimentet janë një motivues i shkëlqyeshëm për njerëzit që të vazhdojnë përpara. Ato janë një lloj kure për t’u ndjerë të dekurajuar. Është mirë të pranosh fitore të vogla dhe marrësi do ta vlerësojë atë shumë më tepër nga sa e di.

5. Dhënia e komplimenteve mund të ndihet edhe më mirë se marrja e tyre.

Të ndihesh mirë pas dhënies së një komplimenti është e barabartë me të ndihesh mirë pasi ke dhuruar për bamirësi. Keni krijuar një ndërveprim pozitiv me personin të cilit i keni dhënë komplimentin, gjë që mund të çojë në përmirësimin e humorit të tyre dhe të mendojë më mirë për ju. Nuk është sekret që të bësh gjëra të mira për të tjerët ju ndihmon të ndiheni mirë me veten tuaj.