Health & Beauty Lifestyle

Si përfundim, a duhet të shajmë apo jo?! Kjo është çështja…

Të sharat janë të lidhura me një sërë përfitimesh, thonë shkencëtarët, dhe ata që betohen shfaqin shenja të inteligjencës më të madhe. Fshehtësitë gjenden në të gjitha kulturat dhe gjuhët dhe ka të ngjarë të kenë qenë me ne që kur njeriu i parë i shpellave theu gishtin e këmbës. Dhe ndoshta ishte një burrë, thonë disa ekspertë, pasi sharjet zakonisht kanë qenë të lidhura me ushtarë, marinarë dhe aktivitete të tjera tipike mashkullore. Por shkencëtarët që studiojnë sharjen -po, ekzistojnë – vërejnë se:

Gratë tani priren të shajnë po aq, ose edhe më shpesh, sesa burrat. Pavarësisht se janë tabu, ose ndoshta sepse janë tabu, këto fjalë të ndyra janë të dobishme në një sërë skenarësh. Përparësitë e sharjes janë të shumta. Përfitimet e sharjes sapo janë shfaqur në dy dekadat e fundit si rezultat i shumë kërkimeve mbi trurin dhe emocionet, së bashku me teknologjinë shumë më të mirë për të studiuar anatominë e trurit. Mesazhi kryesor është se sharja të ndihmon të përballosh dhimbjen.

Por moderimi është çelësi: Dy vjet më vonë, Dr. Stephens provoi të njëjtin eksperiment me njerëz që zakonisht betoheshin çdo ditë, ose më rrallë. Ata që betoheshin çdo ditë përjetuan më pak lehtësim dhimbjeje nga sharjet sesa ata që ishin më pak të ndyrë. Forca fizike gjithashtu mund të rritet duke përdorur gjëra të turpshme. Në një eksperiment të vitit 2018, Dr. Stephens zbuloi se forca e kapjes së dorës dhe performanca e fuqisë së biçikletës ishin më të mëdha mes pjesëmarrësve që përsëritën një turp. Shkenca gjithashtu zbulon se njerëzit që betohen janë më të besueshëm. Kjo mund të jetë befasuese pasi fjalët e pista shpesh shoqërohen me një personazh të paarsimuar ose të dyshimtë.

Gjatë rrjedhës së tre eksperimenteve, duke përfshirë një që analizonte ndërveprimet sociale në Facebook, studiuesit zbuluan se njerëzit që përdornin fjalë fyese ishin në përgjithësi më të ndershëm dhe më pak mashtrues.

Profaniteti u shoqërua me më pak gënjeshtra dhe mashtrime në nivel individual dhe me integritet më të lartë në nivel shoqërie. Me fjalë të tjera, unë mund t’i drejtoj dikujt gishtin. Unë nuk duhet të ngrihem në fytyrën e tyre. Qëllimi i sharjes është të shfryj emocionet e mia dhe ka një avantazh në atë që më lejon të përballoj. Dhe më pas u komunikon shumë lehtë kalimtarëve se cila është gjendja ime emocionale. Ka atë avantazh të efikasitetit emocional, është shumë i shpejtë dhe i qartë.

Kur bëhet fjalë për inteligjencën, hulumtimi gjen një lidhje midis këtij tipari dhe përdorimit të gjërave të turpshme. Kjo është një shenjë e intelektit “në masën që gjuha është e ndërlidhur me inteligjencën”, tha Dr. Jay.

Njerëzit që janë të mirë në gjuhën janë të mirë në krijimin e një fjalori sharjesh. Ata vunë re një prirje. Sa më shumë fjalë mallkuese që mund të gjeneroni, aq më shumë fjalë të rregullta po gjeneroni gjithashtu. Pra, ka të ngjarë që ju të keni një fjalor më të madh në të dy anët.