Lifestyle

Si të ndaloni së pasuri zili për miqtë tuaj…

Dy nga miqtë e mi u larguan kohët e fundit për të udhëtuar nëpër Evropë për gjashtë javë. Nuk kam parë asnjë fotografi apo nuk kam folur me ta për udhëtimin e tyre, por vetëm di që ata janë atje jashtë ndërsa unë jam në shtëpi, i ngecur brenda, duke punuar. Kjo nuk është e gjitha. Jo shumë kohë më parë, e dashura ime duhej të shkonte në Indi për punë. Tatuazhet e saj janë gjithashtu më të mira se të miat. Një nga miqtë e mi të ngushtë është një maestro i kitarës. Miq të tjerë shkojnë në lokal të veshur çuditërisht, ndërsa unë dukem si një fëmijë që luan me veshjet.

Një djalë tjetër që njoh jo vetëm që mund të vrapojë më shpejt dhe më larg se unë, por mund të udhëtojë nëpër botë duke e bërë këtë. Në frontin e karrierës, një mik fitoi së fundmi çmimin Pulitzer për gazetari. Këtë vit, një djalë tjetër që njoh nënshkroi një marrëveshje të madhe libri. Po përpiqem të bëj që dikush t’i marrë seriozisht përpjekjet e mia për një trillim serioz.

Nuk është se nuk jam i lumtur për këta miq. Problemi qëndron tek unë. Nëse nuk është e qartë deri tani, unë jam i rrethuar nga zilia. Kam një jetë të bukur, miq të mirë, një qen të mrekullueshëm. Unë nuk e lakmoj shtëpinë e fqinjit tim. Në vitin 2022, zilia jonë kolektive përkeqësohet nga mediat sociale. Ne shohim dikë duke bërë diçka interesante në internet dhe kemi një ndjenjë të Fomo-s (frika për të humbur). Pra, çfarë po ndodh? “Që Fomo është e kudondodhur nuk është aspak befasuese,” thotë Lou Campbell, psikologe pranë ekspertëve të shëndetit mendor të punonjësve Wellbeing Partners. “Përdorimi i mediave sociale ka shpërthyer me 4.62 miliardë njerëz tani në mediat sociale, tre herë më shumë se një dekadë më parë,” thotë ajo.

Campbell shton se puna dhe jeta jonë sociale që ndryshon në internet si rezultat i pandemisë Covid e përkeqësoi çështjen, duke rritur përvojat tona të ndjenjës së Fomo dhe zilisë në internet. Pasojat e të cilave mund të jenë rritja e shqetësimeve të gjumit, stresi, ankthi social dhe depresioni. “Angazhimi me ‘realitetin’ e kultivuar të mediave sociale shtrembëron perceptimin tonë për realitetin dhe mënyrën se si matet,” shpjegon Campbell.

Joe, 32 vjeç, është një muzikant xhaz me bazë në Edinburg. Pjesa më e madhe e zilisë së tij vjen nga ndjenja e të qenit jashtë. “Ndjenja e zilisë më së shumti ka ndodhur kur lëviz nëpër mediat sociale dhe shoh miqtë së bashku, duke më bërë të ndihem sikur kam mbetur pas”, thotë ai. “Mendoj se frika për të humbur ka të bëjë me natyrën time perfeksioniste. Gjithmonë i bëj presion vetes që të arrij sa më shumë dhe më të mirat në jetë. Duke parë gjëra pozitive që nuk po bëj më bën të pyes nëse kam bërë zgjedhje të gabuara dhe nëse duhet t’i bëj gjërat ndryshe, për të shfrytëzuar sa më shumë kohën time të shkurtër këtu në tokë. Frika ime se miqtë kanë vazhduar pa mua ose se unë nuk jam më pjesë e grupit është frika ime nga refuzimi dhe braktisja.”

“Nëse mendojmë se jemi më pak se anëtarët e tjerë të fisit tonë, në një nivel mbijetese do të mendojmë se jemi në rrezik”. Kjo është vetëm e natyrshme. Sipas neuropsikologes Dr Rachel Taylor (themeluesja e UNBroken) “Zilia është pjesë e repertorit tonë emocional. Ne kemi evoluar në fise dhe komunitete dhe kemi akses në burime të përbashkëta të cilat ndonjëherë mund të jenë të kufizuara.” Me fjalë të tjera, zilia, ose Fomo, është rrënjosur tek ne përmes evolucionit dhe nevojës për të konkurruar për burime. Natyrisht, me mundësi të kufizuara edhe sot, secili prej nesh dëshiron të sigurohet se po e heqim vërtet të gjithë lëngun nga jeta.

“Si njerëz, ne jemi subjekt i krahasimit social në të cilin shikojmë jetën tonë dhe krahasohemi me të tjerët në mënyrë të favorshme ose jo ne krahasohemi lart ose poshtë”, vazhdon Taylor. “Truri ynë krijon një opinion nëse diçka apo dikush është më i mirë apo më i keq se ne. Mund të ketë një efekt të vërtetë tek ne mendërisht dhe fizikisht. Nëse mendojmë se jemi më pak se anëtarët e tjerë të fisit tonë, në një nivel mbijetese do të mendojmë se jemi në rrezik, kjo aktivizohet në pjesën më të vjetër të trurit tonë, e cila është atje për të siguruar që ne të mbijetojmë.”

Zilia është normale. Por çfarë mund të bëjmë për këtë? Isha i interesuar të dëgjoja nga burra të tjerë që luftonin me zilinë, por kishin arritur të gjenin një mënyrë për ta shmangur. Lloyd, 33 vjeç, është një zjarrfikës dhe udhëtonte shumë përpara se të lindte fëmija i tij i parë. Kur një kolege së fundmi nisi një udhëtim në Amerikën e Jugut dhe mbajti një ditar në internet të udhëtimit të saj kërkoi atë që ishte dikur.

“Që kur kam krijuar familjen time, jam përpjekur të pranoj se kam zili për disa gjëra dhe se është në rregull të ndihem kështu,” thotë ai. “I kujtoj vetes se kam pasur përvoja të ngjashme dhe jam e lumtur që kolegia ime tani po kërkon aventurat e saj. Unë mendoj se njerëzit do të duan gjithmonë atë që nuk mund ta kenë. Por, kur djali im një vjeçar buzëqesh dhe dëshiron të luajë me mua, harroj ndjenjat e zilisë. Ai është aventura më e madhe që kam pasur, sado klishe.”

“Ndryshoni gjendjen tuaj mendore duke bërë të papriturën”. Natyrisht, nuk duhet të jemi online për të pasur zili; Duke e lënë mënjanë pengimin e metaverses, shumë prej nesh (fatmirësisht) janë ende krejtësisht të aftë për të ndjerë zili IRL. Pedro, 39 vjeç, është një konsulent strategjie. Ai shpjegon se pavarësisht se nuk ishte një fans i madh i Coldplay, ai kishte dëgjuar aq shumë zhurmë për një koncert të ardhshëm, saqë pagoi për një biletë të minutës së fundit dhe përfundoi duke u kënaqur me të vërtetë në koncert. Këtu zilia e tij u shpërblye dhe e shtyu të dilte dhe të kalonte mirë. “Kjo është përmbysja e Fomo,” thotë Pedro. “Nëse keni Fomo dhe bëni diçka për të, shpesh ka një ndjenjë të fortë përmbushjeje.”

Përdorimi i Fomo ose zili në avantazhin tuaj është një ide e mirë. Por është jopraktike të kënaqësh çdo dëshirë. Dhe pak prej nesh do të kishin para për të blerë një biletë të shtrenjtë të Coldplay me dëshirë. Pra, çfarë mund të bëjmë tjetër? “Ndryshoni gjendjen tuaj mendore duke bërë të papriturën,” këshillon Taylor. Taylor sugjeron të kënduarit, i cili funksionon për të zhvendosur sistemin nervor në gjendjen e tij optimale duke ju bërë të ndiheni mirë në vend të gjelbërimit.

Campbell sugjeron të mbani një ditar duke regjistruar në një ditar tre gjëra çdo ditë për të cilat jemi mirënjohës. “Kjo e trajnon mendjen të përqendrohet në atë që kemi në vend të mungesës së perceptuar,” shpjegon ajo. “Kjo praktikë është treguar se redukton stresin, ankthin dhe depresionin dhe rrit disponimin pozitiv.” Kjo është qasja e favorizuar nga Lloyd, një njohje e dualitetit në jetën tonë dhe që ndonëse mund ta kemi zili një mik, ndonjëherë ne do të jemi ata që na kanë zili. Është një qasje pothuajse e ngjashme me Zen. Si e përballon zilinë një murg i vërtetë budist? “Zilia lind si një përzierje e admirimit dhe pakënaqësisë,” thotë Milan Kapetan.

“Zilia është ana hije e mençurisë dhe suksesit”. Kapetan shpjegon se në filozofinë budiste, ndjenjat e zilisë lidhen me elementin e ajrit dhe kështu ushtrimet e frymëmarrjes janë një mënyrë e mirë për t’i kaluar ato. “Kur këto mendime lindin, është e rëndësishme t’i vëzhgoni ato në vend që të fokusoheni në stimulin e jashtëm që i shkaktoi ato,” këshillon ai. “Filloni ta ktheni vetëdijen tuaj tek ndjesitë që lindin të frymëmarrjes. Nëpërmjet kësaj praktike ju do të zhvilloni një kuptim më të mirë të vetvetes dhe natyrës së vërtetë dhe burimit të zilisë suaj.”

Metta është një meditim budist rreth projektimit të mirësisë së dashur ndaj të tjerëve dhe urimit të tyre. Nëse do të mund ta bënim këtë plotësisht me të gjithë ata që njihnim dhe me të vërtetë dëshirojmë më të mirën për ta, është e vështirë të shihet se si do t’i kishim zili. Kapetan pajtohet me Taylor-in se zilia është e natyrshme, duke e parë atë si kundërpikë ndaj përpjekjes sonë për sukses. “Të gjitha emocionet kanë një të kundërt të barabartë,” thotë ai. “Lumturi dhe trishtim. Dashuri dhe urrejtje. Zilia është ana hije e mençurisë dhe suksesit. Kur ushqejmë mençurinë tonë përmes praktikave të brendshme dhe të jashtme të mendjes së trupit, zhvillohet një ndjenjë e patrembur dhe ne jemi më të aftë të mposhtim ndjenjat e zilisë dhe emocionet e tjera negative.

“Ne nuk mund ta shmangim plotësisht Fomo-n, por mund ta dimë se nuk po e shohim të vërtetën për veten tonë”, thotë Taylor. “Unë punoj me njerëzit për të rritur vlerën e tyre. Unë u them atyre të përqendrohen në vlerësimin e tyre, pasi për shumë njerëz, një ndjenjë e ulët e vlerës së tyre e shtyn krahasimin e vazhdueshëm.” Më e rëndësishmja, është thelbësore të mbani mend se të gjithë ne jemi të prirur të ndiejmë zili dhe në realitet, të ndjerit zili për arritjet e dikujt tjetër nuk tregon asgjë për veten ose për përparimin tuaj në jetë. Ne duhet të matim veten me standardet tona. Dhe se ndërsa ne po humbim kohë duke u shqetësuar për atë që njerëzit e tjerë po bëjnë, ata me shumë mundësi po bëjnë pikërisht të njëjtën gjë.

“Ne gjithashtu mund të konsiderojmë krijimin e marrëdhënieve më kuptimplote, të cilat bazohen në të përbashkët dhe jo në krahasim,” këshillon Campbell. “Vullnetarizmi në projektet e komunitetit mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer për të krijuar marrëdhënie të reja, për të ndërtuar vetëvlerësim dhe për të kultivuar një ndjenjë pozitive që minon Fomo.” Dhe, nëse gjithçka tjetër dështon, ka gjëra më të këqija sesa fshirja e Instagramit.