Health & Beauty Lifestyle

Si të zgjidhni terapistin e duhur për veten tuaj!

Gjetja e terapistit të duhur mund t’i bëjë takimet në internet të duken si një problem shumë i madh. Kur kërkon “terapia” në Google shfaqen rreth 49 milionë rezultate marramendëse. Nuk është e çuditshme që shumë prej nesh luftojnë të dinë se ku të fillojnë kur fillojnë një punë që mund të ndryshojë jetën. Zgjedhja e një terapisti nuk bëhet më e lehtë kur je i frikësuar. A do të ishte më mirë të punonit me një terapist psikodinamik, CBT, gestalt, person të përqendruar apo ekzistencial? Apo dikush i trajnuar në një model tjetër teorik do të ishte më i mirë për ju? Përgatituni sepse ka më shumë se 50 shkolla të psikoterapisë për të zgjedhur.

Dhe kjo është para se të keni menduar nëse preferoni të punoni me një burrë apo një grua. Po në lidhje me kryerjen e seancave nga distanca me email ose Zoom ose personalisht? Ndoshta më e rëndësishmja nga të gjitha, sa do të kushtojë e gjithë kjo? Dhe sa kohë do të zgjasë? Për t’ju ndihmuar që të jeni të sigurtë në këto hapa fillestarë të ndërlikuar, ndiqni këtë udhërrëfyes për të gjetur terapistin e duhur për ju.

CILI ËSHTË MOTIVIMI JUAJ?

Ndoshta ju jeni në një rrëmujë ose në një kaos për momentin. Ndoshta një model në jetën tuaj po ju shkakton shqetësim. Marrëdhëniet tuaja romantike a përfundojnë gjithmonë në të njëjtën mënyrë të çrregullt? Ndoshta ju jeni diagnostikuar nga mjeku juaj i përgjithshëm me një gjendje të shëndetit mendor si ankthi ose depresioni ose mendoni se mund të jeni duke luftuar me një nga këto sëmundje. Ndoshta, ndërsa rriteni, keni filluar të ndiheni më pak të kënaqur me jetën tuaj, por nuk mund ta vendosni gishtin përse. Ndoshta ju jeni thjesht kurioz. Ajo në të cilën filloni të përqendroheni mund të çojë në disa devijime befasuese. Në shumicën e punës sime, veçanërisht me klientët me të cilët kam punuar për më shumë se një vit, ajo ku ata filluan të fokusoheshin ka ndryshuar me kalimin e kohës.

Sipas Dr Zac Seidler, drejtor i trajnimit për shëndetin mendor në Movember.

Është e dobishme të kesh një ide se çfarë do të dëshironit të nxirrnit nga terapia, motivimi juaj dhe çfarë është e rëndësishme për ju që të kuptoni deri në fund. Kjo mund të mos jetë gjithmonë e qartë dhe ka të ngjarë të ndryshojë seancën në seancë, por një mënyrë e mirë për të menduar për të janë aspektet e jetës suaj dhe llojet e sjelljeve që dëshironi të përmirësoni.

Gjatë konsultimit tuaj fillestar, terapisti mund të sugjerojë dikë tjetër nëse mendojnë se problemet tuaja të paraqitjes do të ndihmoheshin më mirë nga një terapist tjetër. Për shembull, unë zakonisht nuk punoj me klientë me çrregullime të të ngrënit. Gjatë konsultimit, bëni pyetje se si punon terapisti dhe shpjegoni se çfarë shpresoni të arrini.

Terapia është paksa si hapja e një dere pa e ditur se çfarë ka në anën tjetër. Siç më pëlqen t’u them klientëve gjatë seancës së tyre fillestare, veçanërisht nëse nuk kanë pasur terapi më parë, puna jonë tashmë ka filluar me ju që keni marrë vendimin të më takoni sot. Ju po e pranoni se diçka në veten tuaj duhet të ndryshojë.

KËSHILLIMI I DUHUR

Terapia, kurat me të folur, psikoterapia dhe këshillimi zakonisht përfshijnë seanca javore ose personalisht ose në distancë midis dikujt që kërkon ndihmë nga shqetësimet emocionale ose problemet e shëndetit mendor dhe një profesionisti që ka kaluar nëpër disa vite trajnime të aprovuara profesionalisht. Ekzistojnë disa degë të psikoterapisë. Terapia Gestalt fokusohet në mendimet, ndjenjat dhe sjelljen e menjëhershme të klientit, gjë që çon në një kuptim më të mirë se si klienti lidhet me njerëzit e tjerë.

Në terapinë humaniste, ju inkurajoheni të realizoni potencialin tuaj duke bërë zgjedhje më racionale në jetën tuaj me mbështetjen e terapistit. Kjo formë terapie është e lidhur ngushtë me terapinë e përqendruar te personi, e cila shikon se si e perceptoni veten dhe si mund ta ndryshoni këtë në mënyra që mund të jenë të dobishme për ju.

Për ata që janë në terapi ekzistenciale, përvoja e klientit për të qenë njeri shqyrtohet filozofikisht. Ata inkurajohen të shikojnë të dhëna të jetës, si vdekja, kuptimi, izolimi dhe liria, gjë që çon në mënyra më autentike të jetesës. Në Mbrtërinë e Bashkuar, nuk ka asnjë përkufizim ligjor të psikoterapisë ose kufizime se kush mund të praktikojë si terapist ose këshilltar, gjë që e bën edhe më të rëndësishme kryerjen e kujdesit tuaj të duhur.

Terapia konjitive e sjelljes (CBT) mund të kryhet nga dikush pa trajnim formal të terapisë. Duke përdorur mjete praktike, të tanishme, është një metodë për të sfiduar mendimet e padobishme dhe se si ato prodhojnë ndjenja të vështira si zemërimi ose frika. Për shembull, nëse, në vend që t’i them vetes se nuk mund të flas kurrë në publik sepse është shumë e frikshme, i them vetes se është e vështirë të flas në publik, po i jap vetes mundësinë për të ndryshuar me praktikë.

Një terapist integrues është trajnuar në një sërë qasjesh terapeutike, gjë që i jep atyre fleksibilitetin për të përdorur metodën më të mirë për çdo klient. Hulumtimi i botuar në revistën Frontiers In Psychology sugjeron se rezultatet pozitive nga terapia mund të parashikohen në fuqinë e marrëdhënies midis klientit dhe terapistit, në vend të një shkolle terapie mbi një tjetër. Kjo është arsyeja pse takimi fillestar me një terapist është kaq i rëndësishëm. Nëse marrëdhënia ndihet e sigurt dhe e besueshme, një rezultat i mirë ka më shumë gjasa.

PËRDORNI BURIMET E SAKTA

Një hap i parë i mirë për të gjetur një terapist, nëse nuk keni një rekomandim nga dikush, është nëpërmjet faqes së internetit për organet kryesore profesionale në Mbretërinë e Bashkuar. Kërkoni Shoqatën Britanike për Këshillim dhe Psikoterapi, Këshillin e Psikoterapisë në Mbretërinë e Bashkuar ose Këshillin Psikoanalitik Britanik dhe do të gjeni mijëra terapistë, detajet e tyre të kontaktit dhe një përmbledhje të aftësive ose fushave të tyre të ekspertizës. Të gjithë këshilltarët, psikoterapistët dhe psikoanalistët e listuar janë të akredituar nga trupi i tyre profesional, që do të thotë se ata kanë arritur një standard minimal të trajnimit dhe përvojës.

Faqe të tjera që ia vlen të shikoni janë Drejtoria e Këshillimit, Gjeni një terapist dhe Mind, të cilat listojnë gjithashtu terapistë të akredituar. Ekzistojnë gjithashtu një sërë aplikacionesh terapie, të tilla si BetterHelp, Mindler dhe TalkSpace, të cilat ju japin akses te terapistë në internet.

“Shumica e terapistëve kanë faqen e tyre të internetit, kështu që shikoni mirë se si ju takojnë,” thotë psikoterapistja Yuko Nippoda.

Të pëlqen pamja e një terapisti që është duke buzëqeshur në foton e tyre apo preferon një që duket më serioz? Më pas do të rekomandoja të thërrisni një listë të ngushtë me disa terapistë për të folur me ta drejtpërdrejt, pasi do të merrni një ndjenjë se kush janë ata dhe si u pëlqen të punojnë përmes telefonit.

MERRNI NË KOSIDERATË KOSTON DHE VENDNDODHJEN

Është shumë e rëndësishme që të jeni të kënaqur me praktikat e kostos dhe vendndodhjes kur bëhet fjalë për zgjedhjen e një terapisti. Nëse shkoni për dikë jashtë diapazonit tuaj të çmimeve, ose që është larg me dy trena dhe një udhëtim me autobus, do ta kundërshtoni procesin përpara se të fillojë. Terapia shpesh kryhet nëpërmjet seancave javore 50-minutëshe, qoftë personalisht ose në distancë (kjo ndonjëherë quhet ora e terapisë). Shumë terapistë ofrojnë një shkallë rrëshqitëse tarifash në varësi të aftësisë suaj për të paguar, por do të jeni me fat të gjeni një terapist që paguan më pak se 50 £ për seancë.

Diskutimi i tarifave ndodh në konsultën fillestare së bashku me atë që shpresoni të fitoni nga terapia dhe ndarja e disa aspekteve kryesore nga jeta juaj. Ky takim i parë është një mundësi për të vlerësuar nëse puna me këtë terapist është e përshtatshme për ju dhe nëse terapisti mendon se është në gjendje t’ju ndihmojë. Këshillimi mund të ofrohet nëpërmjet NHS, por shpesh ka një listë të gjatë pritjeje dhe disponueshmëria mund të jetë e paqartë.

JEPI KOHË VETES

Ashtu si marrëdhëniet më të rëndësishme në jetën tonë, terapia e suksesshme ndërtohet mbi besimin, e cila mund të marrë kohë. psikoterapisti Mark Vahrmeyer thotë se:

Shumë njerëz vendosin të kërkojnë një psikoterapist kur janë në krizë. Ndërsa kjo është e zakonshme dhe ndjenja e urgjencës është e fortë, është e rëndësishme të gjesh kohë për të gjetur përshtatjen e duhur. Kjo mund të nënkuptojë kontaktimin me klinicistë të ndryshëm dhe pjesëmarrjen në më shumë se një konsultim fillestar.

Terapia afatshkurtër prej 10 ose 12 seancash mund të jetë e disponueshme përmes NHS ose sigurimit tuaj shëndetësor. Puna e vlefshme mund të bëhet me këto kontrata të kufizuara në kohë, megjithëse ndryshimet dhe njohuritë më të rëndësishme kanë më shumë gjasa të ndodhin gjatë një periudhe më të gjatë prej disa muajsh të seancave javore.

Është e rëndësishme të gjesh kohë për të gjetur përshtatjen e duhur.

Një nga aspektet sfiduese dhe kundërintuitive të terapisë është dobësia ose paaftësia e perceptuar e terapistit për të “marrë” klientin menjëherë. Kjo është kur një klient kupton se duhet të gërmojë më thellë për të kuptuar veten ose se terapisti i tyre nuk është një punëtor që mund të largojë dhimbjen ose vështirësitë e tyre brenda javësh. Shpesh, kur terapia ndihet si e bllokuar, bëhen disa nga njohuritë më të vlefshme. Shumë nga klientët e mi nuk kanë asgjë për të thënë në fillim të një seance dhe më pas duken të habitur 50 minuta më vonë kur mezi kanë marrë frymë dhe kanë zbuluar diçka të re dhe të rëndësishme për atë se kush janë.