Bota Celebrities

“Sigurisht që dhemb…”/Dua Lipa dënon gjuhën e ashpër të Suella Braverman për emigrantët shqiptarë në Angli!

Dua Lipa këngëtarja shqiptare me famë botërore e lindur në Londër ka shpërthyer me akuza ndaj ministrave anglezë, për mënyrën sesi ata i kanë trajtuar emigrantët në ligjëratat dhe vendimet e tyre. E revoltuar, Dua Lipa kritikon mënyrën “shkurtëpamëse” sesi ministrat britanikë i etiketojnë emigrantët.

Ylli i muzikës tha se mënyra se si qeveria ka diskutuar për shqiptarët e ka lënduar atë, teksa bëri thirrje për me shumë empati ndaj tyre. Në një intervistë për Sunday Times Dua tha:

Sigurisht që dhemb. Të gjitha ato fjalë të hedhura rreth emigrantëve? Gjithmonë kam menduar se Londra ishte një bashkim kulturash. Kur dëgjon qeverinë që flet për shqiptarët, për shembull, kjo të dhemb. Është dritëshkurtër dhe mendjemprehtë, por është mënyra se si mendojnë shumë njerëz. Pavarësisht se si ne përpiqemi të ndryshojmë retorikën, gjithmonë do të ketë nga ata që mendojnë, ‘Emigrantët po vijnë në vend dhe po zënë punë.

Dua Lipa bëri thirrje për më shumë ndjeshmëri ndaj tyre, që shkojnë në shtetin ishill për të fituar paranë e tyre duke punuar jashtëzakonisht shumë.

Megjithatë, emigrantët që kanë ardhur këtu e kanë fituar paranë e tyre duke punuar jashtëzakonisht shumë. Duhet të ketë më shumë ndjeshmëri, sepse njerëzit nuk largohen nga vendi i tyre nëse nuk duhet të largohen nga nevoja, nga frika për familjen e tyre.

Edhe kryeministri Edi Rama ka kritikuar veçimin “e turpshëm” të shqiptarëve nga ministrat, veçanërisht Braverman. Gjatë një takimi me Rishi Sunak në mars, Rama përmendi Lipën si shembull të pozitiveve që shqiptarët sjellin në Britani.

Dua Lipa nuk është thjesht një këngëtare britanike, por është një emigrante shqiptare që ka ardhur këtu, pasi shumë kanë ardhur, për të ndërtuar, për të infermiere, për të gatuar dhe për të kënduar për ju, dhe ne duam të sigurohemi që ky komunitet të ndihet jo vetëm i sigurt por  i nderuar këtu.

Për retorikën e ashpër ndaj emigrantëve shqiptarë shquhet Suella Braverman.  Sekretarja e Brendshme britanike i ka cilësuar ata si “kriminelët që kanë pushtuar Anglinë”.