Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Tech

Singapori hedh në rrugë robotët që do të raportojnë sjelljet e këqija të qytetarëve!

Singapori ka filluar të testojë robotë që po patrullojnë në zonat publike  për të “penguar” sjelljen e “keqe” shoqërore në përpjekjen e tij të fundit për të shtuar edhe më tej mbikëqyrjen e shoqërisë.

“I renditur si një nga vendet më të sigurta në botë, Singapori ka vënë në provë dy robotë autonomë për të zbuluar sjelljen e keqe si shkelja e masave të sigurisë Covid-19, pirja e duhanit në zona të ndaluara dhe parkimi i papërshtatshëm i biçikletave,” njoftoi Agjencia e Shkencës dhe Teknologjisë.

Ai tha se dy robotët patrullues, të quajtur Xavier, janë të pajisur me kamera që mund të zbulojnë sjelljen e keqe shoqërore dhe të dërgojnë njoftime në kohë reale në qendrën e komandës dhe kontrollit.

Prova po zhvillohet në një zonë me trafik të lartë këmbësorësh në Singaporin qendror.

Agjencia tha se gjatë gjykimit tre javor, robotët do të përdoreshin për mbikëqyrje dhe shfaqje mesazhesh për të edukuar publikun mbi sjelljen e duhur.

“Vendosja e Xavier do të mbështesë punën e oficerëve publikë pasi do të zvogëlojë fuqinë punëtore të kërkuar për patrullimet në këmbë dhe do të përmirësojë efikasitetin e funksionimit,” tha agjencia.

Ministri i Punëve të Brendshme i Singaporit,  Shanmugam, tha në gusht se në qytet-shtetin synonte të kishte më shumë se 200,000 kamera policie deri në vitin 2030, më shumë se dyfishin e numrit aktual të kamerave të vendosura në të gjithë shtetin ishullor në Azinë Juglindore.