Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Health & Beauty

Sipas studimit edhe nënat e painfektuara me Covid, kanë pësuar komplikacione!

Gratë shtatzëna mund të kenë pësuar komplikime për shkak të Covid, edhe nëse nuk u infektuan nga virusi, pretendon një studim. Studiuesit analizuan placentat nga 115 nëna që lindën gjatë pandemisë. Ata gjetën më shumë anomali fizike sesa do të prisnin të shihnin në një shtatzëni para vitit 2020.

Shkalla e problemeve të placentës u trefishua tek nënat me Covid, por u dyfishua edhe në mesin e atyre që nuk u infektuan kurrë me virusin. Ekspertët sugjeruan se kjo mund të jetë për shkak të stresit të lidhur me pandeminë, i cili mund të shkaktojë inflamacion dhe ndryshime strukturore në organin jetësor.

Organizatat bamirëse thonë se nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar nëse kjo i vë nënat dhe foshnjat në rrezik. Bashkëautori i studimit, Profesor Alexander Heazell, nga Universiteti i Mançesterit, tha si më poshtë.

Rritja e problemeve të placentës që kemi parë gjatë pandemisë është shqetësuese. Por ne kemi nevojë për më shumë kërkime afatgjata për të kuptuar efektet e plota të Covid dhe streset e lidhura me të në shtatzëni. Të dy ndikojnë qartë në placentën, por ne ende nuk mund të themi saktësisht se çfarë do të thotë kjo për shëndetin e nënave dhe foshnjave.

Ndërkohë, duhet të ketë kujdes dhe mbështetje të përshtatshme psikologjike gjatë shtatzënisë, për të ndihmuar në zvogëlimin e ndikimit të pandemisë në mirëqenien e nënës. Placenta është organi i parë që formohet në zhvillimin e fetusit.