Health & Beauty Lifestyle Sociale

Sipas studimit të ri, shishet e ujit mund të kenë 40,000 herë më shumë baktere se një ulëse tualeti!

Toksinat dhe bakteret janë kudo nga tavolinat e punës tek librat, madje edhe tek telefonat inteligjentë që i përdorim gjatë gjithë ditës. Shtëpia më e dukshme për këta elementë që shkaktojnë sëmundje është një ndenjëse tualeti për arsye të dukshme. Po sikur t’ju thoshim se ekziston një objekt tjetër i përdorimit të përditshëm që mund të jetë deri në 40,000 herë më i ndotur?

Për habinë e shumë njerëzve, ato janë shishe të ripërdorshme dhe një ekip ekspertësh nga waterfilterguru.com me bazë në SHBA zbuluan dhe vendosën të njëjtën gjë. Në një studim të raportuar nga HuffPost, u zbulua se ekipi i studiuesve fshiu pjesë të ndryshme të shisheve të ujit, si kapaku i shishes, kapakun e humbur, grykën dhe kapakun e sipërm të shtrydhur tre herë secila dhe gjeti dy lloje bakteresh në to, përkatësisht bacilët dhe shufrat gram-negative.

Ekspertët thanë se këto objekte janë të besueshme dhe të parashikueshme, prandaj shumë besojnë se ato janë të padëmshme, disa herë njerëzit supozojnë se çfarë dëmi të mundshëm dhe më të keq mund të shkaktojë një shishe uji bazë. Megjithatë, e vërteta është shumë më e errët. Në studim, studiuesit deklaruan se bakteret gram-negative mund të shkaktojnë infeksione që mund të jenë rezistente ndaj antibiotikëve, llojet e bacileve, nga ana tjetër, janë të lidhura me probleme gastrointestinale.

Ekspertët vazhduan të krahasonin pastërtinë e shisheve me objektet e tjera shtëpiake duke deklaruar se ato përmbanin dy herë më shumë mikrobe sesa një lavaman kuzhine; katër herë më shumë se sasia e baktereve në një maus kompjuteri dhe 14 herë më shumë elemente infektive si ato që gjenden në tasin e pijes së një kafshe. Për më tepër, goja e njeriut, gjithashtu, është shtëpia e mikrobeve dhe baktereve të panumërta, prandaj nuk duhet të jetë për t’u habitur që enët e pijes janë të ngarkuara me to.

Nga njëra anë, këto shishe mund të jenë baza e rritjes për një numër të madh bakteresh, por mund të mos jetë domosdoshmërisht e rrezikshme pasi nuk është raportuar kurrë që një person sëmuret duke pirë ujë në një shishe, pasi shumica e mikrobeve të pranishme në atë ujë janë. tashmë të pranishme në gojën e njeriut. Në të njëjtën mënyrë, çezmat nuk konsiderohen si problem.

Studimi zbuloi gjithashtu se shishet me shtrydhje janë më të pastra nga të tre format e testuara. Kur krahasohen me kapakët me vidë, këto shishe kanë një të dhjetën e sasisë së baktereve. Studiuesit rekomanduan larjen e shishes së ripërdorshme të paktën një herë në ditë me sapun, ujë të nxehtë ose dezinfektimin e enës të paktën një herë në javë.