Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Aktualitet Bota Health & Beauty

Skandali me akulloret kancerogjene, disa shtete marrin masat!

Një sërë shtetesh europiane kanë tërhequr nga tregu akulloret me përmbajtje kancerogjene. Autoritetet e Kontrollit Ushqimor në Francë, Belgjikë, Serbi, Qipro e Maltë kanë ndaluar përdorimin e akulloreve të prodhuar nga kompani si Snickers, Mars, Smarties, M&M’s, dhe Nestlé për shkak të pranisë së lëndës toksike së oksidit të etilenit.

Oksidi i etilenit është nje pesticid i përdorur në bujqësi për të luftuar kërpudhat dhe bakteret. Edhe pse në Europë substanca është e ndaluar, në vende si India përdoret gjerësisht.

Toksikologu belg Jan Tytgat sqaron se në sasi të vogla, oksidi i etilenit nuk është i dëmshëm në mënyrë të drejtpërdrejt.

Ata që hanë produktet me përbërje të kontaminuar për ditë me radhë, kanë një rrezik të shtuar për kancer në veshka ose mëlçi.

Rreth 40 produkte janë hequr nga raftet belge, ku përveç akulloreve përfshihen djathë i grirë, piper i zi dhe shafran. Fillimisht, problemi me oksidin e etilenit u shpërfaq vitin e kaluar, pasi Agjencia Federale për Sigurinë e Ushqimeve ne Belgjike kontrolloi një ngarkesë me fara susami nga India. Ajo zbuloi një nivel të oksidit të etilenit mbi normën e lejuar prej 0.05 miligram për kile.

Skandali u përhap me shpejtësi rreth BE, duke rezultuar në tërheqjen e një sërë produktesh, ndër të cilat edhe fruta, perime, drithëra, kafe, kakao, çajëra, produkte të bulmetit dhe paketime me ushqime të gatshme. Rasti ka alarmuar autoritetet e BE, të cilët kanë zhvilluar një sërë takimesh për të diskutuar mbi masat e pritshme.

Ndërkaq, rreth 12 tonë akullore me përmbajtje kancerogjene u shit në tregun shqiptar, duke rizgjuar shqetësimin për sigurinë ushqimore në vend. Autoriteti Shqiptar i Ushqimit njoftoi se nga kontrollet gjeti edhe 16 tonë akullore të tjera me përmbajtje të oksidit të etilenit, të shpërndara në treg dhe 20 tonë të magazinuara.