Film & Tv

Skena nudo e ‘Romeo dhe Zhuljeta’ nuk konsiderohet pornografi për fëmijë, flet gjyqtari!

Një gjykatës hodhi një padi të ngritur nga aktorët në “Romeo dhe Zhuljeta” të Franco Zeffirelli të enjten. Aktorët Olivia Hussey dhe Leonard Whiting, të cilët tani janë 72 vjeç, fillimisht pohuan se një skenë nudo në filmin e vitit 1968 ishte pornografi për fëmijë dhe se dyshja ishte abuzuar seksualisht gjatë filmimit.

Gjykatësja e Gjykatës së Lartë Alison Mackenzie vendosi në favor të një mocioni nga i pandehuri Paramount Pictures për të rrëzuar padinë e ngritur nga Hussey, e cila luajti Juliet në moshën 15-vjeçare dhe Whiting, e cila luante Romeon në moshën 16-vjeçare.

Gjykatësi vendosi se skena e filmit ishte nën mbrojtjen e Amendamentit të Parë, duke shpjeguar se Hussey dhe Whiting “nuk kanë paraqitur asnjë autoritet që tregon filmin këtu mund të konsiderohet të jetë mjaft sugjestionues seksual, si një çështje ligji që duhet të konsiderohet përfundimisht i paligjshëm”.

Aktorët e “Romeo dhe Zhuljeta” pohuan se Zeffirelli fillimisht u tha atyre se nuk do të filmonin nudo dhe në vend të tyre do të vishnin rroba me ngjyrë mishi. Megjithatë, kur erdhi koha për të filmuar skenën, regjisori dyshohet se këmbënguli që dy adoleshentët të ishin nudo, “ose fotografia do të dështonte”.

Filmi dhe kënga e tij me temë ishin hitet kryesore në atë kohë, dhe pavarësisht skenës nudo që tregon shkurtimisht të pasmet e zhveshura të Whiting dhe gjoksin e zhveshur të Hussey-t u luajt për brezat e nxënësve të shkollave të mesme që studionin tragjedinë e Shekspirit.

Një avokat i aktorëve planifikon të rikthejë padinë në gjykatën federale. Avokati Solomon Gresen tha në një deklaratë:

Ne besojmë fuqimisht se shfrytëzimi dhe seksualizimi i të miturve në industrinë e filmit duhet të përballet dhe të trajtohet ligjërisht për të mbrojtur individët e cenueshëm nga dëmtimi dhe për të siguruar zbatimin e ligjeve ekzistuese.

Një avokat i Paramount nuk pranoi të komentojë mbi vendimin. Djali i regjisorit të filmit kritikoi më parë padinë. Pippo Zeffirelli për The Guardian në një deklaratë:

Është e turpshme të dëgjosh që sot, 55 vjet pas xhirimeve, dy aktorë të moshuar që i detyrohen famë në thelb këtij filmi zgjohen dhe deklarojnë se kanë pësuar një abuzim që u ka shkaktuar vite ankthi dhe shqetësim emocional.