Tech

“Sony” dhe “Honda” po synojnë të arrijnë atje ku “Apple” nuk mundi!

Sot, makina Apple mbetet një enigmë totale. Por krejt papritur, kompania “Sony”, jo Apple është shfaqur si gjiganti i teknologjisë që mund të ketë kuptuar se si ta bëjë ‘gomën të takohet me rrugën’. Nën një markë të re të quajtur “Afeela”, konglomerati japonez i elektronikës dhe medias po bashkëpunon me Honda për të prodhuar një automjet të ri elektrik nga viti 2026 e tutje, i cili ka më shumë gjasa të ndërtohet në objektet e Honda-s në SHBA për të përfituar nga kreditimi i ri i taksave.

Ai do të mbështetet shumë në veçoritë e abonimit dhe bibliotekën e madhe të videolojërave dhe pronave mediatike të Sony-t për argëtim në makinë. Këto shërbime mund të angazhohen ndërkohë që shoferët dhe pasagjerët janë duke pritur që automjeti elektrik (EV) të karikohet ose kur funksionet autonome të makinës janë vendosur, me kusht që këto teknologji të mund të avancojnë mjaftueshëm për t’u dërguar përfundimisht te klientët.

Nëse kjo sipërmarrje e përbashkët nga ajo që tani quhet “Sony Honda Mobility” del në treg pas tre vjetësh, drejtuesit që folën për portalin “The Verge” thonë se janë në të për një kohë të gjatë, jo si një eksperiment për të testuar ujërat. Në CES, CEO i sipërmarrjes, Yasuhide Mizuno, u tha gazetarëve se po synon marrëveshje qiraje deri në 10 vjet, shumë më gjatë se shumica e makinave janë në pronësi sot, të mbështetura nga përditësimet e shpeshta të softuerit jashtë ajrit dhe shtesat e funksioneve. Shefi i “Sony Honda Mobility”, Izumi Kawanishi në një intervistë me “The Verge” tha:

Nëse e shesim vetë automjetin, duhet ta mbështesim për 10 vjet, një kohë shumë e gjatë për të ofruar shërbimet tona. Në thelb, është një biznes afatgjatë.

Për më tepër, Kawanishi ishte shumë i qartë se pse Sony po hyn në biznesin e makinave: për të ndjekur një model të ri biznesi që mund të përmbysë industrinë siç e njohim ne. Kawanishi tha:

Gjëja e rëndësishme është softueri. Ne duhet të forcojmë teknologjinë tonë të softuerit. Kjo do të thotë se ne mund të ofrojmë shërbime lëvizshmërie për të ardhmen. Ne duhet ta ndryshojmë biznesin nga harduer në softuer.

Sony e ka planifikuar këtë për një kohë të gjatë. Prototipi “Afeela” i paraqitur në “The Consumer Electronics Show” CES ishte një evolucion i konceptit Vision-S i shfaqur në të njëjtin shfaqje në 2020 përpara se Honda të përfshihej në projekt. Një koncept sportiv SUV me shtatë vende u ndoq në vitin 2022.