Lifestyle Love & Sex

Studim: Çiftet flenë më mirë nëse së pari bëjnë seks!

Çiftet flenë më mirë nëse së pari bëjnë seks, zbuloi një studim por vetëm kulmi nuk kishte të njëjtat përfitime. Hulumtuesit zbuluan se njerëzit tundin kokën më shpejt nëse përjetojnë orgazëm me një partner. Të lodhurit nga sforcimi dhe një rritje e madhe e hormoneve që nxisin gjumin luajnë të gjitha një rol. Por aktet solo dhe seksi pa orgazmë nuk patën të njëjtat përfitime.

Autorja e studimit Carlotta Oesterling kërkoi që 159 njerëz të plotësonin pyetësorë dhe ditarë dyjavor për jetën e tyre të dashurisë dhe zakonet e gjumit. Rezultatet treguan se nëse ata bënin dashuri fillimisht, koha mesatare që u duhej për t’u larguar ra nga 21 minuta në 16 minuta.

Seksi gjithashtu pa një rritje prej rreth 50 për qind në mënyrën se si njerëzit e vlerësuan cilësinë e atij gjumi. Studentja e doktoraturës znj. Oesterling, nga Universiteti i Groningenit, Holandë, tha:

Orgazma është krijuar për të çliruar oksitocinë dhe prolaktinë hormone që të dyja ndikojnë tek gjumi cilësor.

Ajo shtoi, në Journal of Sleep Research:

Efektet psikologjike të kënaqësisë në marrëdhënie, dashurisë dhe ndjenjës së dashurisë, si dhe ndjenjës së sigurisë, janë treguar gjithashtu se ndikojnë në cilësinë e gjumit.

Por studiuesit zbuluan se gratë kulmuan më rrallë duke çuar në “nocionin e përhapur se burrat bien në gjumë më shpejt”.