Food & Drink Health & Beauty

Studim: Fëmijët që nuk hanë darkë me të atin pranë janë më të padisiplinuar!

Të ngrënit së bashku si familje nuk është e mirë vetëm për lidhjen mes njëri-tjetrit, por edhe për disiplinën.

Sipas një studimi, baballarët që nuk shkojnë në shtëpi për të ngrënë darkë me familjen e tyre, kanë fëmijë më pak të disiplinuar.

Studiuesit shpenzuan kohë me më shumë se 1,400 çifte të martuara me fëmijë dy vjeç, duke llogaritur sa darka në javë fëmija hante me nënën dhe babain e tyre. Më pas ata vëzhguan sërish të njëjtat familje, kur fëmijët ishin katër ose pesë vjeç dhe pyetën prindërit për sjelljen e tyre.

Studimi zbuloi se fëmijët që kishin ngrënë darkë me babanë e tyre më rrallë si të vegjël, rriteshin me sjellje më të dobët. Pavarësisht se sa shpesh nënat hanë darkë me fëmijën e tyre, sjellja e tyre ishte e keqe nëse babai mungonte.

Sehyun Ju i Universitetit të Illinois Urbana-Champaign, i cili udhëhoqi studimin, tha:

Gjatë vakteve familjare, fëmijët mësojnë nga shikimi i të rriturve që ndajnë ushqimin, ndërveprojnë me njëri-tjetrin, mbajnë biseda dhe bëjnë kontakt me sy. Kjo është një përvojë unike e përditshme që mund t’i ndihmojë ata të mësojnë se si të komunikojnë dhe të sillen. 

Këto rezultate sugjerojnë se të kesh të gjithë familjen rreth tryezës është e rëndësishme, sepse baballarët sjellin cilësi të rëndësishme dhe unike, si dhe nënat.

Studimi, i publikuar në Journal of Family Psychology, zbuloi se vetëm një vakt në javë, ku një baba ose nënë mungonte në tryezën e darkës, lidhej me sjelljen e përkeqësuar të fëmijërisë.

Kur ata shqyrtuan arsyet pse prindërit humbisnin vaktet, studiuesit zbuluan se baballarët që ishin të pakënaqur me punën dhe gjendjen e tyre financiare, hanin darkë me familjen e tyre më rrallë. Ata ose punonin me orë të gjata, ose u mungonte motivimi. Megjithatë, nënat që ishin të pakënaqura në punë kishin më pak gjasa të shmangnin darkat familjare.