Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Botë e Çuditshme Lifestyle

Studimi i fundit e pohon: “Qeni juaj e kupton shumë mirë kur dikush gënjen”

Ka pasur shumë studime që tregojnë se të kesh një qen jo vetëm që të bën më të shëndetshëm dhe më të lumtur, por gjithashtu të bën një person më të mirë. Një studim i fundit i bërë mbi qentë zbuloi se nëse e gënjeni me vetëdije qenin tuaj, ai mund të nuhasë të vërtetën.

1. Për studimin u analizuan 260 raca qensh.

Është një besim i zakonshëm se ne qeniet njerëzore nuk jemi më të mirët në zbulimin e mashtrimit. Çuditërisht, studimet tregojnë të kundërtën. A munden qentë të bëjnë dallimin midis së vërtetës dhe gënjeshtrës? Studiuesit në Universitetin e Vjenës u përpoqën ta zbulonin. Dhe për ta bërë këtë, ata studiuan 260 raca të ndryshme qensh.

2. Fillimisht një ëmbëlsirë, pastaj një truk.

Studimi u krye përmes një truku me 2 tasa, ku njëri mbahej bosh dhe tjetri përmbante një ushqim të fshehur. Së pari, qentë u stërvitën të ndiqnin udhëzimet e një personi, në zgjedhjen se cila nga 2 tasat përmbante ëmbëlsirën e fshehur. Kur qeni zgjodhi saktë, ata morën kënaqësi. Pastaj erdhi truku. Qentë do të shikonin që një person tjetër të ndryshonte trajtimin nga një tas në tjetrin. Dhe në disa raste, do të ishte një person i tretë që do të ishte një vëzhgues i heshtur. I njëjti eksperiment u krye vetëm me personin e dytë duke u dhënë udhëzime, apo edhe personin e tretë duke e bërë këtë.

3. Qentë e shpërfillën personin që i gënjente.

Njeriu i dytë do të jepte këshilla, duke mashtruar qëllimisht qenin duke treguar gabimisht tasin e pasaktë dhe të zbrazët. Çuditërisht, nëse qentë do ta dinin se njeriu në fjalë po i mashtronte ata, ata do të injoronin këshillën. Studiuesit nxorën përfundimin se qentë e dinin kur njerëzit po i gënjenin dhe kështu injoruan urdhrat.

4. Qentë gjithashtu nuk morën vesh për këshilla të pasakta.

Njeriu i tretë ndonjëherë nuk do të ishte i pranishëm kur i dyti bëri ndërrimin. Pas ndërrimit, personi i tretë do të kthehej. Por ata nuk e dinin se ku ishte trajtimi dhe rastësisht do të tregonin në njërën prej tasave. Meqenëse ata nuk ishin të pranishëm gjatë ndërrimit të ëmbëlsirave, qentë kryesisht do të injoronin këshillat e tyre. Provat treguan se qentë e dinin që njeriu i tretë nuk e dinte se ku ishte ushqimi dhe në përputhje me rrethanat ata nuk i dëgjuan.

5. Qentë janë më pak të besueshëm se shimpanzetë dhe fëmijët.

Studiuesit gjithashtu vunë re se eksperimente të ngjashme ishin kryer në të kaluarën, me subjekte si fëmijët më të vegjël se 5-vjeç, si dhe shimpanzet. Qentë kishin shumë më pak të ngjarë të mashtroheshin nga këshillat e pasakta sesa fëmijët ose kafshët e tjera. Wshtë e qartë se qentë e dinë një gënjeshtër kur e dëgjojnë.

6. Qentë mund të nuhasin të vërtetën edhe në mungesë të trajnimit.

Studiuesit përfundimisht arritën në përfundimin se qentë mund të bëjnë dallimin midis një të vërtetë dhe të rreme, në kushtet e një detyre të ndryshimit të vendndodhjes, si ndërrimi i enëve. Ata gjithashtu besuan se qentë e përkëdhelur jo vetëm që mund të nxjerrin informacionin e nevojshëm nga njerëzit e tyre, por edhe të kuptojnë qëllimet dhe besimet e tyre.

Studimet tregojnë se të kesh një kafshë shtëpiake e rregullon shumë humorin tuaj. Është e natyrshme të duash qenin ose macen tënde. Kafshët tuaja shtëpiake jua kthejnë dashurinë pavarësisht se nuk jeni në gjendje të flisni, megjithatë ato komunikojnë duke ju dhënë shenja. Tundjet e bishtit, lëpirjet dhe shtrëngimet janë disa nga shenjat e dashurisë që falin kafshët shtëpiake. Por ndonjëherë, ato na japin shenja shumë delikate që tregojnë nevojat e tyre.