Health & Beauty

Studiuesit bëjnë përparim në kërkimin për të rritur jetëgjatësinë e qelizave tona!

Dëshironi të jeni përgjithmonë i ri? Një studim i ri zbulues mund të tregojë se së shpejti mund ta dimë se si. Studiuesit nga Universiteti i Kalifornisë në San Diego kryen një studim për të riprogramuar procesin e plakjes qelizore. Studimi arriti në përfundimin se ata ishin në gjendje të rrisnin jetëgjatësinë e qelizave të majave me 82% dhe pohoi se e njëjta gjë mund të bëhej në një nivel qelizor te njerëzit. Studimi u publikua në revistën e rishikuar nga kolegët “Science” të enjten.

Qelizat e majave janë mikroorganizma njëqelizore që i nënshtrohen një procesi plakjeje të ngjashëm me atë të qelizave njerëzore dhe ndërsa këto të fundit janë më komplekse, ekspertët janë optimistë se shkenca mund të transmetohet. Qelizat e majave kanë një çelës transkriptues që i lejon ato të vdesin në një nga dy mënyrat: rënie bërthamore (ndarje e vetive të proteinave të qelizës) ose prishje mitokondriale (zvogëlim i prodhimit të energjisë së qelizës). Ato shtigje ndalojnë natyrshëm njëra-tjetrën; ndërsa njëra ndodh, tjetra eliminohet.

Megjithatë, studiuesit ishin në gjendje të rilidhnin çelësin transkriptues në një lak me reagime negative, gjë që bëri që qelizat e majave të luhateshin midis dy gjendjeve të plakjes, duke rritur jetëgjatësinë e tyre me 82%. Studuesit shkruajnë:

Puna jonë përfaqëson një provë të konceptit, duke demonstruar aplikimin e suksesshëm të biologjisë sintetike për të riprogramuar procesin e plakjes qelizore dhe mund të vendosë themelin për dizajnimin e qarqeve të gjeneve sintetike për të promovuar në mënyrë efektive jetëgjatësinë në organizmat më komplekse.

Autori i vjetër Nan Hao, Ph.D., i Departamentit të Biologjisë Molekulare të Shkollës së Shkencave Biologjike, si dhe bashkëdrejtor i Institutit të Biologjisë Sintetike të UC San Diego, shpjegoi rëndësinë e rezultateve, duke vënë në dukje se:

Biologjia sintetike dhe parimet inxhinierike të drejtuara nga koha u përdorën për të ridizajnuar në mënyrë racionale qarqet e gjeneve dhe për të riprogramuar procesin e plakjes për të promovuar në mënyrë efektive jetëgjatësinë. Rezultatet tona vendosin një lidhje midis arkitekturës së rrjetit të gjeneve dhe jetëgjatësisë qelizore që mund të çojë në qarqe gjenesh të dizajnuara në mënyrë racionale që ngadalësojnë plakjen. Plakja qelizore është një proces biologjik themelor dhe një shtytës themelor për shumë sëmundje. Ky hulumtim përputhet me lëvizjen në rritje të shkencëtarëve që besojnë se plakja mund të trajtohet dhe menaxhohet si një sëmundje. Ndërsa industria kundër plakjes ka pasur gjithmonë një treg, ekspertët po zhyten gjithnjë e më shumë në shkencën e jetëgjatësisë. Të famshmit dhe tendencat e mirëqenies po bëjnë të njëjtën gjë duke u fokusuar në lëvizjet si biohacking dhe trajtime duke përfshirë krioterapinë.