Bota Tech

Studiuesit zbulojnë se algat kanë aftësinë që të fuqizojnë kompjuterin për më shumë se një vit vetëm me dritë dhe ujë!

Një pajisje e ngjashme me baterinë që funksionon me alga, dritë dhe ujë mund të fuqizojë një çip mikroprocesor (trurin e një kompjuteri) deri në një vit dhe këtë e raportojnë studiuesit në një studim të ri. Rreth madhësisë së një baterie AA, pajisja e re është ndërtuar duke përdorur “materiale të zakonshme, të qëndrueshme, të lira dhe kryesisht të riciklueshme”, shkruajnë ata.

Gjithashtu nuk ka nevojë të ringarkohet si një bateri konvencionale. Për sa kohë që dielli po shkëlqen, algat e thithin atë dhe prodhojnë energji elektrike. Dhe kjo fuqizon çipin e kompjuterit për një kohë edhe në errësirë, ndërsa algat vazhdojnë të përpunojnë ushqimin e tyre dhe të prodhojnë energji.

Algat janë bërë lojtarë premtues në përpjekjet për të penguar ndryshimin e klimës. Ashtu si bimët, ato thithin dioksidin e karbonit dhe prodhojnë sheqerna nëpërmjet fotosintezës. Zhvilluesit po eksplorojnë algat si një burim proteinash vegjetariane dhe vaji që mund të përdoret për të bërë biokarburantet ose për të zëvendësuar vajin e palmës që dëmton mjedisin. Studiuesit kanë bërë gjithashtu materiale që kapin karbonin duke përdorur algat.

Në punën e re të botuar në Energy & Environmental Science, studiuesit në Universitetin e Kembrixhit shfrytëzuan aftësinë e algave për të prodhuar energji elektrike gjatë fotosintezës. Ata vendosën algat blu-jeshile, të quajtura gjithashtu cianobaktere, në një kuti të tejdukshme të bërë nga plastika dhe alumini. Më pas e vendosën në një dritare dhe e lidhën me mikroprocesorin, të cilin e kishin programuar të funksiononte për cikle prej 45 minutash të ndjekur nga 15 minuta pushim.

 

Pajisja e algave e fuqizoi çipin për gjashtë muaj deri në dorëzimin e letrës së tyre për botim nga studiuesit dhe vazhduan të prodhonin energji për më shumë se gjashtë muaj pas kësaj. Një studiues i biokimisë në Kembrixh dhe autori kryesor i gazetës, Paolo Bombelli tha në një deklaratë për shtyp se:

Ne ishim të impresionuar nga mënyra se si sistemi funksionoi vazhdimisht për një periudhë të gjatë kohore. Ne menduam se mund të ndalonte pas disa javësh, por thjesht vazhdoi.

Bateria e algave nuk prodhon mjaftueshëm energji elektrike për të furnizuar me energji shtëpitë. Por është një opsion i qëndrueshëm dhe i përballueshëm për zonat rurale ose të largëta jashtë rrjetit për të karikuar telefonat dhe pajisjet e tjera elektronike të vogla portative.

Një përdorim tjetër mund të jetë për sensorë më të vegjël që do të futen në pajisjet inteligjente të së ardhmes. Disa miliardë nga këto pajisje të Internetit të Gjërave tashmë ekzistojnë dhe ky numër pritet të rritet në një trilion deri në vitin 2035, shkruajnë studiuesit.

Furnizimi i një trilion pajisje IoT me bateri litium-jon, do të kërkonte 109000 litium, tre herë më shumë se prodhimi vjetor në botë në 2017, i cili nuk është i qëndrueshëm.