Health & Beauty Tech

Studiuesit zbulojnë se inteligjenca artificiale mund të krijojë kurora më të mira dentare se vetë dentistët!

Inteligjenca artificiale po merr një rol gjithnjë e më të zgjeruar në hapësirën e shëndetit dhe mirëqenies, duke ndihmuar me gjithçka, nga zbulimi i kancerit deri te dokumentacioni mjekësor. Së shpejti, AI mund ta bëjë më të lehtë për dentistët t’u japin pacientëve një buzëqeshje më natyrale dhe funksionale.

Studiuesit nga Universiteti i Hong Kongut zhvilluan kohët e fundit një algoritëm AI që përdor mësimin e makinerive 3D për të dizajnuar kurora dentare të personalizuara me një shkallë më të lartë saktësie sesa metodat tradicionale, sipas një njoftimi për shtyp nga universiteti. AI analizon të dhënat nga dhëmbët ngjitur me kurorën për të siguruar një përshtatje më natyrale dhe më të saktë se kurorat e krijuara duke përdorur metodat e sotme, thanë studiuesit.

Rezultatet e studimit u publikuan në revistën Dental Materials. Një kurorë dentare është një kapak në formë dhëmbi që vendoset mbi një dhëmb ose implant ekzistues për të krijuar pamjen e një dhëmbi natyral, sipas faqes së internetit të Shoqatës Dentare Amerikane (ADA).

Një kurorë përdoret zakonisht për të përmirësuar pamjen dhe funksionin e një dhëmbi të dëmtuar, të deformuar, të dobësuar ose të zbardhur, ose për të zëvendësuar një dhëmb që mungon kur përdoret me një implant artificial. Aktualisht, shumica e kurorave dentare bëhen duke përdorur dizajnin e asistuar nga kompjuteri (CAD) dhe softuerin e prodhimit me ndihmën e kompjuterit (CAM).

Ndërsa ky proces është një përmirësim i dukshëm në krahasim me metodën tradicionale të krijimit të kurorave, ai ende ka kufizime, thuhet në njoftim. Softueri përdor një “bibliotekë dhëmbësh” që përmban shabllone të kurorave, por ato ende duhet të rregullohen manualisht për t’iu përshtatur nevojave individuale të çdo pacienti. Në njoftimin për shtyp thuhet:

Dy metodat ekzistuese të dizajnimit të kurorave dentare rezultojnë në kurora që janë ose shumë të mëdha ose shumë të holla dhe nuk përputhen me të njëjtën jetëgjatësi si dhëmbët natyralë.

Në studimin e Hong Kongut, studiuesit përdorën teknologjinë e të mësuarit të makinerive 3D për të “mësuar” algoritmin e AI mbi 600 raste të rezultateve natyrore dhe të shëndetshme dentare, tha Dr. Hao Ding, një bashkë-hetues në projekt, në njoftimin për shtyp. Ai shton:

Gjatë procesit të trajnimit, veçoritë morfologjike të dhëmbëve natyrorë u mësuan nga algoritmi, në mënyrë që të mund të dizajnojë kurora dentare të krahasueshme me një dhëmb natyral – si morfologjikisht ashtu edhe funksionalisht.

Kur studiuesit krahasuan kurorat e dizajnuara nga AI me kurorat që u krijuan duke përdorur metodat CAD/CAM, versionet e AI u zbuluan se ishin superiore, si estetikisht ashtu edhe funksionalisht. Tashmë kanë filluar provat klinike për përdorimin e AI gjeneruese për të krijuar kurora dentare. Ekipi shpreson të përdorë teknologjinë për të krijuar proteza dhe ura në të ardhmen.