Bota Tech

Stuhia diellore do të godasë Tokën dhe do të sjellë aurora mahnitëse!

Erërat diellore me shpejtësi të lartë nga një “vrimë” në atmosferën e diellit do të godasin fushën magnetike të Tokës sot, duke shkaktuar një stuhi të vogël gjeomagnetike G-1. Parashikuesit e Qendrës së Parashikimit të Motit Hapësinor të Administratës Kombëtare të Oqeanit dhe Atmosferës (SWPC) bënë parashikimin pasi vëzhguan se “materiali i gaztë po rrjedh nga një vrimë jugore në atmosferën e diellit”, sipas spaceweather.com.

Vrimat koronale janë zona në atmosferën e sipërme të diellit ku gazi i elektrizuar (ose plazma) i yllit tonë është më i ftohtë dhe më pak i dendur. Vrima të tilla janë gjithashtu aty ku linjat e fushës magnetike të diellit, në vend që të kthehen në vetvete, rrëzohen nga jashtë në hapësirë. Kjo mundëson që materiali diellor të shpërthejë në një përrua që udhëton me shpejtësi deri në 1.8 milionë milje në orë (2.9 milionë kilometra në orë), sipas Exploratorium, një muze shkencor në San Francisco.

Në planetët me fusha të forta magnetike, si tonat, kjo breshëri e mbeturinave diellore absorbohet, duke shkaktuar stuhi gjeomagnetike. Gjatë këtyre stuhive, fusha magnetike e Tokës ngjesh pak nga valët e grimcave shumë energjike. Këto grimca rrjedhin poshtë linjave të fushës magnetike pranë poleve dhe trazojnë molekulat në atmosferë, duke lëshuar energji në formën e dritës për të krijuar aurora shumëngjyrëshe, të ngjashme me ato që përbëjnë Dritat Veriore.

Stuhia e prodhuar nga këto mbeturina do të jetë e dobët. Si një stuhi gjeomagnetike G1, ajo ka potencialin të shkaktojë luhatje të vogla në rrjetet e energjisë dhe të ndikojë në disa funksione satelitore – duke përfshirë ato për pajisjet celulare dhe sistemet GPS. Ai gjithashtu do të sjellë aurorën deri në jug deri në Michigan dhe Maine.

Stuhitë më ekstreme gjeomagnetike mund të prishin fushën magnetike të planetit tonë aq fuqishëm sa të dërgojë satelitët që bien në Tokë, raportoi më parë Live Science dhe shkencëtarët kanë paralajmëruar se stuhitë ekstreme gjeomagnetike mund të gjymtojnë edhe internetin. Mbeturinat që shpërthejnë nga dielli, ose nxjerrjet e masës koronale (CME), zakonisht duhen rreth 15 deri në 18 orë për të arritur në Tokë, sipas Qendrës së Parashikimit të Motit Hapësinor.

Kjo stuhi vjen ndërsa dielli hyn në fazën e tij më aktive të ciklit të tij diellor afërsisht 11-vjeçar.

Astronomët e kanë ditur që nga viti 1775 se aktiviteti diellor ngrihet dhe bie në cikle, por kohët e fundit, dielli ka qenë më aktiv se sa pritej, me gati dyfishin e shfaqjes së njollave diellore të parashikuara nga NOAA. Shkencëtarët parashikojnë që aktiviteti i diellit do të rritet në mënyrë të qëndrueshme për vitet e ardhshme, duke arritur një maksimum të përgjithshëm në vitin 2025 përpara se të ulet përsëri. Një punim i botuar më 20 korrik në revistën Astronomy and Astrophysics propozoi një model të ri për aktivitetin e diellit duke numëruar veçmas njollat ​​e diellit në secilën hemisferë – një metodë që studiuesit e gazetës argumentojnë se mund të përdoret për të bërë parashikime më të sakta diellore.