Bota

Suedia i bashkohet stërvitjeve të NATO për herë të parë si anëtare e plotë e saj!

Përafërsisht 9,000 trupa nga 20 vende të NATO-s kanë kryer stërvitje ushtarake në qershor në rajonin e Detit Baltik, një zonë me rëndësi strategjike të shtuar pas pushtimit rus të Ukrainës.

Suedia, tani një anëtare e plotë e NATO-s, iu bashkua stërvitjeve për herë të parë që nga hyrja e saj në aleancë.

Stërvitjet, të cilat zgjasin deri të enjten, përfshijnë operacione stërvitore gjithëpërfshirëse duke përfshirë spastrim të minave detare, zbulimin e nëndetëseve, uljet dhe përgjigjen mjekësore ndaj skenarëve të viktimave masive.

Synimi kryesor është rritja e ndërveprimit të forcave të NATO-s dhe demonstrimi i përkushtimit të aleancës për sigurinë e përbashkët.

Këto stërvitje po mbahen në të gjithë Detin Baltik, si dhe në ishullin strategjik Gotland në Suedi dhe në Lituani, Poloni dhe Gjermani.

Rëndësia e rajonit Baltik është rritur për shkak të tubacioneve të mëdha të gazit që kalojnë nëpër shtratin e detit nga Rusia dhe Norvegjia në Gjermani, Poloni dhe vende të tjera evropiane.

Zona është bërë gjithnjë e më e ndjeshme që nga rritja e aktiviteteve armiqësore të Rusisë pas pushtimit të Ukrainës në vitin 2022.

Stërvitjet e gjera të përbashkëta nënvizojnë prioritetet strategjike dhe gatishmërinë e NATO-s në një rajon me rëndësi kritike gjeopolitike.