Health & Beauty

Të flini më shumë, ju ndihmon të humbisni peshë!

Humbja e peshës është shpesh një proces i vështirë, por studimet kanë treguar se sa më shumë gjumë mund të bëjë një ndryshim të madh në proces.

Studime të ndryshme nga Qendra Kombëtare për Informacionin Bioteknologjik (NCBI) kanë gjetur korrelacione midis gjumit më të gjatë dhe mbajtjes së një orari të rregullt, gjë që mund ta bëjë humbjen e peshës shumë më të thjeshtë. Një teori midis studiuesve është se mungesa e gjumit mund të ndikojë negativisht në aftësinë e trupit tuaj për të rregulluar neurotransmetuesit, të quajtur edhe lajmëtarë kimikë.

Këta transmetues sinjalizojnë nevojën për të konsumuar kalori, që do të thotë se oreksi juaj mund të rritet nëse flini më pak. Sipas NCBI, dy nga hormonet kryesore të transmetuara quhen ghrelin, e cila nxit urinë dhe leptina, e cila kontribuon në ndjenjën e ngopjes.

Trupi rrit dhe ul nivelet e këtyre hormoneve gjatë gjithë ditës, por kur nuk keni fjetur mjaftueshëm, trupi mund të bëhet më pak i aftë për të rregulluar hormonet. Një studim nga NCBI sugjeron gjithashtu se njerëzit që janë të privuar nga gjumi shpesh zgjedhin të hanë ushqime që janë më të larta në kalori dhe karbohidrate. Kjo është për shkak se privimi i gjumit mund të ulë aktivitetin në zonat e trurit që vlerësojnë oreksin.