Tech

Të gjithë planetët mund t’i shikonim me sy të lirë! Çfarë duhet të dimë për fenomenin që ndodh çdo 18 vjet?!

Planetët Mërkuri, Venusi, Marsi, Jupiteri dhe Saturni u rreshtuan në rendin e saktë të distancës nga Dielli dhe kjo mund të quhet një dukuri e rrallë sepse arrin që të përsëritet një herë në 18 vjet. Në orët para agimit të 25 qershorit, në hemisferën veriore të planetit, Mërkuri, Venusi, Marsi, Jupiteri dhe Saturni mund të vëzhgoheshin qartësisht me sy të lirë.

Pesë planetët e sistemit tonë diellor u rreshtuan në një rend të saktë të distancës që secili prej tyre ka nga Dielli dhe kjo nuk ka ndodhur që nga viti 2004 dhe do të ndodhë përsëri në vitin 2040. Normalisht që për të arritur që ta shihje shfaqjen do t’ju duhej që të zgjoheshit shumë herët. Saturni dhe Jupiteri ishin më të dukshëm në orët e para të natës, pas planetit Mars.

E gjitha kjo ishte e mundur për t’u parë rreth orës 2:00 në veriperëndim. Në orën 3:40 ishte radha e Venusit dhe rreth një orë para agimit, në orën 4:40 u ngrit Mërkuri sipas asaj që raportohet nga Unioni i Astronomëve Amatorë Italianë.

Ndërsa nuk është e pazakontë të vërehen Venusi, Jupiteri, Marsi dhe Saturni me sy të lirë në netët e kthjellëta, është shumë unike të kemi të pesë planetët të renditur në rregull, nga më i afërti në më të largët nga dielli, duke parë nga jugu në lindje. Akoma më i rrallë është fakti që atyre u shtohet Mërkuri. Mungon fotografia e sistemit diellor të përafruar në mënyrë të përsosur, sigurisht, Toka, siç jemi pozicionuar më lart. Padyshim që Tokës i mungon fotografia e sistemit diellor të përafruar në mënyrë të përsosur , meqë jemi të pozicionuar më lart.

Por në vend të saj, në pozicionin e duhur, do të takohet edhe Hëna, sateliti i vetëm natyror i Tokës. Nga 21 qershori, Hëna filloi të ishte e dukshme pranë Jupiterit dhe më pas afër Marsit. Në ditët në vijim, sateliti do të ngrihet më vonë dhe më vonë, duke u gjetur mes Marsit dhe Venusit, ndërsa lëviz drejt fazës së Hënës së re kur  do të zhduket së bashku me Diellin.