Tech

Teleskopi hapësinor “James Webb” gati për të bërë histori

Teleskopi më i madh hapësinor pritet që të dërgohet në hapësirë në orët e ardhshme. Teleskopi hapësinor James Webb me vlerë 10 miliard dollarë do të lëshohet nëpërmjet një rakete nga Guajana Franceze. Projekti për ndërtimin e këtij teleskopi ka zgjatur 30 vjet dhe konsiderohet si një nga përpjekjet më të mëdhaja shkencore të shekullit të 21-të.

Teleskopi do të dërgohet në hapësirë me qëllim që të vëzhgojë yjet dhe galaksitë raporton “BBC”. Ai do të jetë i pajisur me një teknologji që do t’i lejojë të studiojë atmosferat e planetëve të ndryshëm. Teleskopi do të lançohet nga Qendra Hapësinore Kourou në orën 19:20.

Shkencëtarët kanë pritshmëri të larta për projektin por janë në ankth nëqoftëse projekti do jetë i suksesshëm. Teleskopit James Webb do ti duhen 27 minuta që të shkojë në hapësirë. Teleskopi në momentin që do të arrijë në hapësirë do të aktivizojë çdo pjesë teknologjike të tij dhe nëqoftëse dështon t’i aktivizojë nuk do të funksionojë.

Drejtuesi i Agjencisë Hapësinore të SHBA-së Bill Nelson deklaroi, që ky është një mision i jashtëzakonshëm.