Lifestyle

Thuajini lamtumirë vuajtjeve, disa këshilla se si të evitoni rrëshqitjen në ngrica!

Ditët e acarta dhe moti i ftohtë, shoqërohen gjithashtu me ngrica në rrugë. E dimë që kjo mund të jetë shumë e bezdisshme por edhe e rrezikshme. Fundja të gjithëve na ka ndodhur që të kemi rrëshqitur të paktën një herë në grica. Por mos u shqetësoni më, ekzistojnë disa metoda që mund të parandalojnë rrëshqitjen.

Para së gjithash, disa këshilla që duhet të keni parasysh kur blini çizme.

Për të parandaluar rrëshqitjen e këpucëve, tabani duhet të jetë prej një materiali që siguron kapje të mirë. Mund të jetë gomë e thjeshtë ose termoplastikë. Është më mirë t’i jepni përparësi modeleve me taban të fortë ose me taka të ulëta të gjera. Lartësia e platformës nuk duhet të kalojë 5 centimetra. Tabani i gomës mund t’i rezistojë temperaturave ekstreme. Materiali elastik fleksibil siguron një lidhje të fortë me sipërfaqen e akullit.

Goma termoplastike kombinon vetitë e gomës së vullkanizuar dhe termoplastikës. Forca dhe elasticiteti janë avantazhet kryesore të këtij materiali. Këpucët me një thembër të tillë janë të lehta dhe të rehatshme, ato nuk rrëshqasin kurrë në akull.  Një taban i bërë nga material poroz, si poliuretani, ngrin dhe humbet fleksibilitetin e tij. Një çizme e tillë bëhet e lëmuar dhe këpucët fillojnë të rrëshqasin.

Çfarë duhet të bëni me një taban rrëshqitës?

Mund të provoni të bëni një mbështjellës me super ngjitës. Lyejeni pjesën e poshtme të çizmes me alkool, pas së cilës e gjithë sipërfaqja duhet të lyhet me ngjitës. Për të përmirësuar efektin, ngjitësi mund të aplikohet edhe një herë, pasi shtresa e parë të jetë tharë. Më pas çizmen shtypeni në mënyrë që rruazat të ngjiten në ngjitës. Mos ecni nëpër apartament me këpucë të tilla në mënyrë që të mos dëmtoni dyshemetë.

Një opsion tjetër është ngjitësi silikoni. Pjesa e poshtme e tabanit duhet të trajtohet me një sasi të madhe me letër gërryese dhe më pas të lyhet me ngjitës silikoni. Procedura përsëritet dy herë, pastaj këpucët thahen derisa ngjitësi të ngurtësohet plotësisht, pë rreth 2 ditë.

Copa rrobash apo ngjitëse në fund të tabanit të këpucëve do të ndihmojnë në reduktimin e rrëshqitjes. Për të qëndruar më gjatë, këpucët duhet të lahen mirë dhe të thahen para se të ngjiten. Kjo metodë është e thjeshtë dhe e përballueshme, por jetëshkurtër. Pas një maksimumi dy ditësh, do t’ju duhet të vendosni përsëri copat e pëlhurës.