Auto & Moto

Tregu rus në vështirësi, bie shitja e makinave!

Shitjet e makinave në Rusi ranë me 58.8% vitin e kaluar në mes të luftës së vazhdueshme në Ukrainë, sanksioneve që rezultuan dhe kontrolleve të eksportit të vendosura në vend. Sipas mediave të huaja një total prej 687,370 automjetesh u shitën në të gjithë Rusinë vitin e kaluar, nga më shumë se 1.6 milionë që u dorëzuan në vitin 2021.

Ndërsa këto shifra nuk përfshijnë shitjet nga BMW, Mercedes-Benz dhe Chery, ato tregojnë se tregu vendas është në vështirësi. Shumica e prodhuesve të mëdhenj perëndimorë të makinave me bazë në Rusi janë larguar plotësisht nga tregu, duke përfshirë Renault, i cili dikur kishte 29% të tregut total të makinave të reja në Rusi.

Një numër i prodhuesve vendas rusë të makinave u detyruan gjithashtu të ndalonin prodhimin në disa pika gjatë vitit 2022 për shkak të mungesës së pjesëve. Këto përfshinin Avtovaz, i cili për një kohë të shkurtër shiste modele Lada pa airbag dhe ABS për shkak të mungesës së pjesëve.