Health & Beauty Lifestyle

Truku i thjeshtë që duhet të bëni në ambientet e brendshme të shtëpisë tuaj për të pastruar ajrin!

Mbushja e shtëpisë tuaj me bimë mund të ulë rrezikun e astmës, ankthit dhe disa formave të kancerit, sipas një studimi të ri. Shkencëtarët zbuluan se gjelbërimi i brendshëm largoi tymrat toksikë nga ajri dhe përmirësoi ndjeshëm mirëqenien e përgjithshme. Hulumtimi i parë i këtij lloji testoi aftësinë e bimëve për të pastruar avujt e benzinës – një nga burimet më të mëdha të përbërjeve organike të paqëndrueshme (VOC) në ndërtesa në mbarë botën.

Frymëmarrja e tymrave të tillë mund të çojë në acarim të mushkërive, dhimbje koke dhe të përziera dhe është lidhur me një rrezik të shtuar të astmës dhe kancerit. Puna e kryer nga Universiteti i Teknologjisë në Sydney, Australi, në partneritet me kompaninë e peizazhit të bimëve Ambius, zbuloi një mënyrë të thjeshtë për të pakësuar shanset e problemeve shëndetësore të lidhura.

Ata zbuluan se pas tetë orësh të rrethuar nga një shumëllojshmëri bimësh, pati një reduktim 97 për qind në përbërjet më të dëmshme. Këto u konsideruan “shumë kancerogjene” dhe të lidhura me rritjen e rrezikut të leuçemisë limfatike kronike, astmës së hershme dhe sëmundjeve të zemrës. Pothuajse të gjithë (98 për qind) alkanet që dëmtojnë mushkëritë u hoqën gjithashtu, si dhe 88 për qind e ciklopentaneve, të cilat mund të çojnë në marramendje dhe humbje të vetëdijes.

Ekipi që qëndron pas raportit tha se bimët mund të shohin nivelet e ankthit dhe ndjenjat negative të ulen me 40 për qind vetëm në Australi. Një ulje prej 60 për qind e pushimit mjekësor ishte gjithashtu e mundur, shtuan ata. Cilësia e dobët e ajrit është përgjegjëse për 6.7 milionë vdekje të parakohshme globalisht çdo vit, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Është vlerësuar se ndotja e ajrit në familje është përgjegjëse në mënyrë specifike për 3.2 milionë vdekje në vit – duke përfshirë 237,000 fëmijë nën moshën pesë vjeç. Shumica e toksinave hyjnë në ndërtesa përmes dyerve dhe dritareve nga automjetet aty pranë. Edhe nëse nuk është ngjitur me një autostradë apo garazh, emetimet nga rrugët janë një burim kryesor i ndotjes urbane.

Thuhet se ajri i brendshëm është deri në pesë herë më i ndotur se ajri i jashtëm për shkak të pranisë së VOC-ve të përqendruara. Shumica e njerëzve kalojnë 90 për qind të kohës së tyre brenda në shtëpi, shkollë ose në vendin e punës kështu që ekspertët thonë se përmirësimi i cilësisë së ajrit është kritik. Profesori i asociuar i UTS Fraser Torpy tha:

Kjo është hera e parë që bimët janë testuar për aftësinë e tyre për të hequr komponimet e lidhura me benzinën dhe rezultatet janë befasuese. Jo vetëm që bimët mund të largojnë shumicën e ndotësve nga ajri brenda disa orësh, por ato largojnë ndotësit më të dëmshëm të naftës nga ajri në mënyrë më efikase. Për shembull, benzeni i njohur kancerogjen tretet me një ritëm më të shpejtë se substancat më pak të dëmshme, si alkoolet.

Johan Hodgson, një menaxher i përgjithshëm në Ambius, shtoi:

Ne e dimë se cilësia e ajrit të brendshëm shpesh është dukshëm më e ndotur se ajri i jashtëm, gjë që nga ana tjetër ndikon në shëndetin mendor dhe fizik. Por lajmi i mrekullueshëm është se ky studim ka treguar se diçka aq e thjeshtë sa të kesh bimë në ambiente të mbyllura mund të bëjë një ndryshim të madh.