Food & Drink Health & Beauty

Ushqimet më të rrezikshme për fëmijën tuaj, çfarë duhet të dinë prindërit!

Ushqimet e ngurta për fëmijën tuaj janë një hap i rëndësishëm në zhvillimin e tyre, por mund të jetë gjithashtu një burim shqetësimi në lidhje me sigurinë dhe ushqimin. Megjithëse shumë ushqime janë të sigurta dhe ushqyese për foshnjat, disa paraqesin rrezik më të lartë për mbytje, alergji ose sëmundje që vijnë nga ushqimi. Si prind, është thelbësore të jeni të vetëdijshëm për këto rreziqe dhe të merrni hapa për t’i minimizuar ato. Këtu është një udhëzues për disa nga ushqimet më të rrezikshme për t’i dhënë fëmijës tuaj dhe si t’i qaseni futjes së tyre në mënyrë të sigurt.

Kokoshka

Ndërsa kokoshkat janë të preferuara për shumë të rritur dhe fëmijë, është e papërshtatshme për foshnjat. Të forta dhe të vogla mund të ngecin shpejt në fytin e foshnjës, duke çuar në mbytje. Për më tepër, kokoshkat mund të jenë të vështira për t’u tretur nga foshnjat dhe mund të shkaktojnë shqetësime në stomak. Shmangni dhënien e kokoshkave foshnjave derisa ata të rriten dhe të mund të përtypin në mënyrë më efektive.

Qumështi i lopës

Qumështi i lopës është një zgjedhje e dobët për foshnjat nën një vjeç, sepse mund të jetë sfidues për t’u tretur dhe i mungojnë lëndët ushqyese thelbësore si hekuri dhe vitamina E. Përveç kësaj, qumështi i lopës mund të shkaktojë reaksione alergjike te disa foshnje. Në vend të qumështit të lopës, qumështi i gjirit ose formula është burimi më i mirë i të ushqyerit për foshnjat gjatë vitit të parë të tyre.

Mjalti

Mjalti është një përbërës i zakonshëm i shtëpisë që shumë prindër mund të mos e kuptojnë se është i pasigurt për foshnjat. Mjalti mund të përmbajë spore Clostridium botulinum, një bakter që mund të shkaktojë botulizëm tek foshnjat nën një vjeç. Sistemet e tyre tretëse të papjekur nuk mund të merren në mënyrë efektive me këto spore, duke çuar në sëmundje potencialisht serioze. Është më mirë të shmangni dhënien e mjaltit foshnjave deri pas ditëlindjes së tyre të parë.