Health & Beauty Lifestyle

Ushtrimi i çdo sasie mund të ndihmojë në rritjen e tolerancës ndaj dhimbjes!

Në listën e gjatë të përfitimeve të aktivitetit fizik, studiuesit sapo kanë shtuar një gjë tjetër: një aftësi më të madhe për të trajtuar dhimbjen. Një studim i fundit i botuar në revistën PLOS One zbuloi se stërvitja e rregullt është një mënyrë efektive për të reduktuar ose parandaluar dhimbjen kronike pa përdorimin e ilaçeve.

Përparimi kryesor është se përfshirja në aktivitet fizik të zakonshëm në kohën tuaj të lirë duket se lidhet me tolerancën tuaj ndaj dhimbjes, sa më aktiv të jeni, aq më e lartë ka të ngjarë të jetë toleranca juaj.

Studiuesit analizuan një kampion prej 10,732 pjesëmarrësish nga studimi Tromsø, studimi më i madh i popullsisë së Norvegjisë. Pjesëmarrësit plotësuan pyetësorët për të raportuar nivelin e aktivitetit të tyre fizik (i ulur, i lehtë, i moderuar ose i vrullshëm). Toleranca ndaj dhimbjes u mat duke përdorur testin e shtypësit të ftohtë (CPT), i cili është kur duart e njerëzve zhyten në ujë me akull midis 32 dhe 41 gradë Fahrenheit për të parë se sa kohë mund ta durojnë atë. Studimi u përsërit dy herë, shtatë deri në tetë vjet larg njëri-tjetrit. Në vlerësimin e rezultateve, studiuesit zbuluan se për të dy raundet, çdo nivel aktiviteti ishte më i mirë sesa të qenit i ulur për sa i përket tolerancës ndaj dhimbjes.

Së dyti, kishte indikacione se sasia totale e aktivitetit fizik me kalimin e kohës, si dhe drejtimi i ndryshimit të nivelit të aktivitetit me kalimin e kohës, ndikonsa e lartë është toleranca ndaj dhimbjes. Sa më të larta të jenë nivelet totale të aktivitetit, aq më e madhe është toleranca ndaj dhimbjes së personit. Ne gjetëm efekte të mëdha për pjesëmarrësit më aktivë kundrejt pjesëmarrësve më pak aktivë, afërsisht 60 sekonda tolerancë mesatarisht për grupin e ulur kundrejt tolerancës mbi 80 sekonda për pjesëmarrësit më aktivë. Dhimbja kronike nuk dukej se zvogëlon efektin e aktivitetit fizik në tolerancën ndaj dhimbjes, e cila u shfaq po aq e fortë për ata me dhimbje sa për ata pa dhimbje.