Fashion Lifestyle

Veshjet prej pambuku apo lino, kush na mban më freskët tani në verë?!

Pambuku apo lino? Para se të krahasoni të dyja pëlhurat, është e dobishme të dini përbërjen e tyre. Pambuku është bërë nga fibra natyrale të pambukut dhe është i popullarizuar për butësinë, qëndrueshmërinë e tij ndërsa lejon lëkurën të marrë frymë duke shmangur djersitjen dhe rritjen e mikrobeve. Pëlhura prej linoje nga ana tjetër, është bërë nga fibra natyrale celuloze që rriten në kërcellet e bimës së lirit. Liri është një nga bimët më të vjetra të kultivuara në historinë e njerëzimit dhe është më miqësore me mjedisin.

Duke qenë se pambuku është një fibër e butë dhe natyrale, ai njihet gjerësisht për komoditetin e tij. Për shkak të boshllëqeve midis çdo fijeje, pambuku thith shpejt deri në 25% të lagështisë në lëkurë, kështu që njerëzit ndihen të freskët dhe të pastër kur veshin një këmishë pambuku. Liri nga ana tjetër është i njohur gjerësisht për forcën dhe qëndrueshmërinë e tij, që zgjat pothuajse dekada dhe ka aftësinë e jashtëzakonshme për të thithur 20% të lagështisë. Në ditët e nxehta me temperatura të larta, “mjeti” kryesor për t’u freskuar i trupit është djersitja. Ndërsa djersa avullohet nga lëkura, ajo largon nxehtësinë më vete. Pra, në verë është e rëndësishme të vishni një pëlhurë që ndihmon trupin të heqë qafe lagështinë.

Si fillim, linoja ka një përçueshmëri më të ulët termike në krahasim me pambukun, kjo do të thotë se pëlhurat prej linoje thithin më pak nxehtësi nga mjedisi ose trupi, duke e mbajtur vetë pëlhurën më të ftohtë ndaj lëkurës. Kjo do të thotë, ndihmon në uljen e ngrohtësisë në lëkurë, duke e bërë atë më të rehatshme në ditët e nxehta dhe të lagështa.

Megjithatë, një shënim i rëndësishëm për ata që djersiten lehtë: pambuku mund të thithë pak më shumë lagështi, por nuk mund ta largojë lagështinë nga lëkura me aq efikasitet sa linoja. Linoja gjithashtu ka një avantazh: fijet e tij janë më të trasha se pambuku, kështu që pëlhurat prej linoje kanë një numër më të ulët fijesh me më shumë hapje midis fibrave dhe kjo do të thotë që ajri mund të kalojë më lehtë.