Botë e Çuditshme

Vijnë në jetë dy breshkat gjigande në kopshti zoologjik më të njohur në botë!

Breshkat gjigante të Galapagos janë edukuar me sukses në një kopsht zoologjik britanik për herë të parë. Dy të porsalindurit u lindën nga 70-vjeçari Dirk, i cili për herë të parë mbërriti në Britaninë e Madhe në vitet 1960 dhe përshkruhet se është në gjendjen shumë të mirë fizike.

Ai u rrit me nënën Charlie, 21 vjeç, në nëntor në “Crocodiles of the World” në Brize Norton, Oxfordshire. Pasardhësit e tyre janë aktualisht sa përmasat e topave të tenisit, por do të peshojnë rreth 190 kg si të rritur. Breshkat gjigante të Galapagos kanë një jetëgjatësi prej më shumë se 100 vjetësh dhe janë sinonim i Çarls Darvinit, i cili nisi teorinë e evolucionit duke i studiuar ato.

“Crocodiles of the World” ka katër të rritur, tre femra të quajtura Zuzu, Isabella dhe Charlie dhe Dirk, i cili është emëruar pas Dirk Diggler nga filmi “Boogie Nights”. Breshkat gjigante të Galapagos renditen si të rrezikuara në Listën e Kuqe të Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës.

Janë rreth 15,000 prej tyre në botë, krahasuar me 200,000 në shekullin e 19-të. Shaun Foggett, themeluesi i “Crocodiles of the World”, tha:

Ne jemi jashtëzakonisht krenarë që kemi edukuar me sukses këto breshka, të cilat më parë kanë qenë shumë afër zhdukjes. Ata ende po përballen me një të ardhme të pasigurt, kryesisht për shkak të mbishfrytëzimit historik dhe grabitjes së vezëve nga speciet pushtuese. Ne të gjithë kemi shpresuar për këtë ditë që kur breshkat gjigante na u bashkuan në vitin 2018 dhe është një arritje e rëndësishme për të ndihmuar në ruajtjen e specieve.

Mbajtësit po monitorojnë nga afër përparimin e breshkave dhe i ushqejnë ato me një dietë me barëra të thata, zarzavate me gjethe, kaktus dardhe dhe barërat e këqija. Ai mbërriti për herë të parë në Mbretërinë e Bashkuar nga egra në Ishujt Galapagos në vitin 1962. Kur Charlie hodhi dy vezët, ato u vendosën në një inkubator për katër muaj. Ata të dy dolën në fillim të këtij muaji.