Magazine

Zbulohet imazhi i parë që u përdor si provë për të testuar formatin JPEG!

Nëse e keni pyetur ndonjëherë veten se cila është historia e origjinës pas JPEG, atëherë nuk jeni vetëm. Kushdo që përdor një kompjuter në kohën e sotme, ka të ngjarë të jetë i njohur me skedarët JPEG. Formati është standardi për imazhet në shumicën e sistemeve operative si Windows, Mac dhe Linux. JPEG u prezantua për herë të parë më 18 shtator 1992, si një format i kompresimit të imazhit me humbje

Në thelb, funksionon duke kompresuar imazhet dixhitale në mënyrë që ato të ndahen dhe shpërndahen lehtësisht – si një ikonë imazhi. Termi qëndron për Joint Photographic Experts Group, që është emri i grupit që krijoi standardin JPEG. Ndoshta më i dukshëm, megjithatë, është imazhi standard i testit që u zgjodh nga grupi për JPEG.

Ky imazh përbën një portret të prerë të modeles suedeze të Playboy Lena Forsen që u shfaq në Playboy në nëntor 1972. Në imazh, Forsen pozon me kokën e saj duke parë mbi supe teksa mban një kapele – imazhi i plotë i Playboy tregon modelen lakuriq. Për shumë vite, fotografia, e quajtur “Lenna” ishte imazhi standard i testimit, kështu që natyrisht, ajo u bë skedari i parë i kompresimit JPEG i krijuar ndonjëherë.

Fotografia u zgjodh spontanisht dy dekada më parë nga inxhinierë nga Universiteti i Kalifornisë Jugore (USC). Udhëhequr nga Alexander Sawchuk, ekipi po kërkonte një imazh njerëzor për të ushqyer algoritmin e tyre të ri të kompresimit dhe një revistë Playboy ndodhej aty pranë. Menjëherë pas kësaj, inxhinierët zgjodhën imazhin e Forsen, e prenë atë dhe më pas e skanuan në laboratorin e përpunimit të imazhit të USC.

Fotoja shfaq në disa punime kërkimore në vitet ’70 dhe ’80, dhe më pas në 1991, “Lenna” u shfaq në kopertinën e një reviste inxhinierike. Deri në vitin 1992, imazhi ishte bërë i preferuari i botës së imazheve dhe imazheve dixhitale, duke përfshirë JPEG. James Hutchinson, një redaktor në Kolegjin e Inxhinierisë të Universitetit të Illinois tha për Wired se Forsen ishte për inxhinierët “diçka si Rita Hayworth për ushtarët amerikanë në llogoret e Luftës së Dytë Botërore”.

Pavarësisht popullaritetit të tij, imazhi shkaktoi shumë polemika gjatë shumë dekadave. Një nga problemet më të mëdha me foton ishte se ajo vinte nga Playboy, e cila nga disa shihet si degraduese për gratë. Matematikania Dianne P. O’Leary shkroi në një ese të vitit 1999:

Fotografitë sugjeruese të përdorura në leksionet mbi përpunimin e imazhit … përcjellin mesazhin që pedagogu u shërben vetëm meshkujve. Për shembull, është e mahnitshme që imazhi “Lenna” pin-up përdoret ende si shembull në kurse dhe botohet si një imazh testimi në revista sot.

Në vitin 2018, revista Nature Nanotechnology zbuloi se ata nuk do të bënin më artikuj që përdorin imazhin e Lenna. Revista të tjera ndoqën shpejt shembullin, duke përfshirë SPIE, botuesin e Optical Engineering. Disa vite më parë, vetë Forsen pranoi se ishte e lodhur nga imazhi dhe punonte me organizata si Code Like A Girl për ta hequr atë si standard JPEG.