Lifestyle

Zbuloni çfarë mund të ndodhë me ju nëse flini me dritat e ndezura!

Të gjithë me siguri mund të kujtojmë një kohë kur na zinte gjumi me dritat ndezur kur ishim fëmijë. Ishte mënyra e vetme për të mbrojtur veten nga “fantazmat”. Për më tepër, disa të rritur mund të preferojnë të lënë dritat hapur gjithashtu dhe jo për shkak të errësirës. Por rezulton se rreziku i vërtetë është i fshehur në dritat gjatë gjithë kësaj kohe.

Zbuloni të vërtetat e këtij zakoni në dukje të padëmshëm:

1. Mund të dëmtojë shëndetin tuaj riprodhues.

Një studim zbuloi se ekspozimi ndaj dritës artificiale gjatë natës mund të rrisë rrezikun e infertilitetit. Eksperimenti u krye në minj femra. Minjtë që flinin me dritë ndezur gjatë natës kishin më shumë gjasa të ishin jopjellorë. Besohet gjithashtu se ritmet cirkadiane (ora e brendshme e trupit) ndikojnë në kohën e procesit riprodhues tek gratë. Një studim tjetër monitoroi infermierët që punonin në turnet e natës dhe efektet e ekspozimit të dritës gjatë natës. Rezulton se shumica e infermierëve u ankuan se ciklet e tyre menstruale ishin ndërprerë.

2. Mund të shkaktojë probleme të lidhura me zemrën.

Melatonina jo vetëm që ul temperaturën e trupit, por edhe presionin e gjakut. Nëse jeni të ekspozuar ndaj dritës gjatë natës, prodhimi juaj i melatoninës është i shtypur. Si rezultat, presioni i gjakut rritet. Luhatjet e rregullta, nga ana tjetër, mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

3. Mund të fitoni peshë.

Teprica e dritës artificiale gjatë natës mund të jetë shkak i një ngadalësimi të metabolizmit. Për më tepër, prishja e gjumit dhe ritmet cirkadiane mund të kontribuojnë në trashje. Një studim që monitoroi mbi 43,000 gra zbuloi se ato që flinin me televizor të ndezur vunë re shtim në peshë. Ndryshimi ndodhi pavarësisht nga cilësia ose kohëzgjatja e gjumit.

4. Mund të shkaktojë ndryshime hormonale.

Edhe një burim i vetëm drite mund të ndryshojë ekuilibrin hormonal. Drita nga telefonat inteligjentë, televizorët ose kompjuterët kontribuon në mungesën e melatoninës. Përveç kësaj, proceset e tjera biologjike janë ndërprerë. Shumicën e kohës, është melatonina që vuan së pari. Gjumi i prishur rrit hormonet e plakjes dhe zvogëlon ato kundër plakjes.

5. Ju mund të vuani nga depresioni.

Një studim zbuloi se ekspozimi ndaj dritës gjatë natës rrit rrezikun e depresionit. Përndryshe, prishja e ritmit cirkadian ka të ngjarë të përkeqësojë simptomat tashmë ekzistuese të depresionit. Interesante është që drita e kuqe ka më pak efekte të dëmshme sepse ne jemi më pak të ndjeshëm ndaj gjatësisë së valës së kuqe.