Tech

Një mundësi e “artë”, roboti që ndihmon njerëzit me aftësi të kufizuara të ecin!

Një kompani franceze ka qenë e zënë duke krijuar një të ardhme bionike për njerëzit që jetojnë me aftësi të kufizuara falë një ekzoskeleti të ri të robotizuar. Shpikja e Wandercraft u mundëson njerëzve të lidhur me karrige me rrota të ngrihen në këmbë, të ecin dhe të bëjnë shumicën e detyrave të thjeshta.

Qëllimi i tyre është të lejojnë njerëzit që jetojnë me aftësi të kufizuara të jenë të pavarur dhe t’u japin të moshuarve mundësinë të ecin përsëri. Eksoskeletit i duhen vetëm disa minuta për ta vendosur dhe Kevin Piette, i cili humbi përdorimin e këmbëve 10 vjet më parë, thotë se mund ta bëjë vetë. Piette tha për ‘Euronews Next’ se:

Hera e parë që ngrihesh në këmbë është shumë mbresëlënëse, sepse mund ta bësh shumë lehtë, shumë qetë, rehat. Pastaj ju keni këtë qëndrim të drejtë që në fakt e kishit harruar. Është gjithashtu shumë bukur të jesh në gjendje të jesh në të njëjtin nivel me njerëzit në vend që t’i shikosh gjithmonë nga poshtë.

Të jesh në gjendje të ngrihesh në këmbë sjell edhe shpërblime shëndetësore. Piette thotë se ka përmirësuar qarkullimin e tij të gjakut, gjë që e ndihmoi tretjen e tij dhe gjithashtu e lejoi atë të reduktonte sasinë e ilaçeve që merrte. Modeli i fundit i ekzoskeletit po përdoret gjithashtu në spitale për të ndihmuar në procesin e rehabilitimit.

Rikujtojmë, se rreth 15 vjet më parë, Andrew McLindon, një sipërmarrës dhe çiklist, po ngiste biçikletën e tij në Austin, Teksas, kur mendoi për djalin 12-vjeçar të një shoku. Djali nuk e kishte njohur kurrë gëzimin e biçikletës sepse vuante nga hidrocefalusi, një grumbullim i lëngjeve në tru që shpesh shkakton çrregullime të ekuilibrit.