Tech

NASA mbyll projektin e karburantit satelitor prej 2 miliardë dollarësh!

NASA njoftoi së fundmi se do të mbyllë një projekt të karburantit satelitor prej 2 miliardë dollarësh, pasi kritikoi kontraktorin e projektit për performancën e dobët. Agjencia në një deklaratë tha se do të ndërpresë projektin e Servisimit, Montimit dhe Prodhimit 1 në orbitë pas gati një dekade pune për shkak të sfidave të vazhdueshme teknike, kostos dhe planit dhe një evolucioni më të gjerë të komunitetit larg furnizimit me karburant të anijeve kozmike të papërgatitura, të cilat ka çuar në mungesën e një partneri të përkushtuar.

Kontraktori kryesor i programit, Maxar, tha për CNBC se:

Ndërsa ne jemi të lumtur nga vendimi për të ndërprerë programin, ne jemi të përkushtuar të mbështesim NASA-n në ndjekjen e partneriteteve të reja të mundshme ose përdorime alternative të harduerit ndërsa ato përfundojnë mbylljen.

OSAM-1 ka qenë në zhvillim që nga viti 2015 me synimin për të ndihmuar satelitin e imazheve Landsat 7 në pronësi të SHBA-së duke e furnizuar me karburant dhe duke e riparuar atë në orbitë për të zgjatur jetën e tij. Rikujtojmë, se NASA ka hapur një konkurs për katër pjesëmarrës në kërkimin shkencor të jetës dhe punës së simuluar në kushte të vështira natyrore në sipërfaqen e Marsit për një vit. Konkursi është i hapur deri më 2 prill dhe mund të aplikojnë jo duhanpirësit e moshës 30 deri në 55 vjeç, me njohje të mirë të gjuhës angleze dhe një arsim minimal të një Master Shkencor.