Tech

NASA në kërkim të shkencëtarëve që do të jetojnë në Mars për një vit!

NASA ka hapur një konkurs për katër pjesëmarrës në kërkimin shkencor të jetës dhe punës së simuluar në kushte të vështira natyrore në sipërfaqen e Marsit për një vit. Konkursi është i hapur deri më 2 prill dhe mund të aplikojnë jo duhanpirësit e moshës 30 deri në 55 vjeç, me njohje të mirë të gjuhës angleze dhe një arsim minimal të një Master Shkencor.

Kjo përpjekje shkencore, e dyta në rend nga gjithsej tre të planifikuara, do të realizohet në Qendrën Hapësinore të NASA Johnson në Hjuston në pranverën e vitit 2025. Projekti do të vendoset në një sipërfaqe prej rreth 150 metra katrorë në të cilën do të simulohen kushtet klimatike në Planetin e Kuq, ku temperatura mesatare është minus 62 gradë Celsius. Është një botë e shkretëtirës me pluhur, ku erërat fryjnë herë pas here, ka re dhe gjithçka është e mbuluar me pluhur të kuq.

Shkencëtarët së fundmi kanë zbuluar se Marsi po rrotullohet më shpejt dhe ditët gradualisht po i shkurtohen. Planeti i kuq e përshpejton rrotullimin e tij me rreth katër milisekonda në vit, duke bërë që ditët të përfundojnë një pjesë të një milisekondi më herët. Siç sugjerojnë këto matje, ndryshimet janë delikate, por shkencëtarët që i vëzhguan ato nuk janë të sigurt se çfarë i shkakton ato.

Shkaqet e mundshme mund të jenë akumulimi i akullit në kapakët polar të planetit ose rritja pas akullnajave, kur masat e tokës ngrihen pasi janë varrosur nga akulli. NASA thotë se zhvendosje të tilla në masën e planetit mund të shkaktojnë përshpejtimin e tij, njësoj si patinazhistët që rrotullohen me krahët e shtrirë dhe më pas i tërheqin prapa.