Travel

10 vendet më të lumtura në botë në vitin 2023!

Lumturia individuale është subjektive, por disa faktorë kontribuojnë në një shoqëri të lumtur pavarësisht se ku jeni, sipas Rrjetit të Zgjidhjeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së. Për 11 vitet e fundit, organizata joqeveritare ka renditur më shumë se 150 vende bazuar në vetëvlerësimet e qytetarëve të tyre për cilësinë e jetës së tyre, duke përfshirë mbështetjen sociale, të ardhurat, shëndetin, lirinë, bujarinë dhe mungesën e korrupsionit.

Dhe ndërsa fituesit e mëdhenj vazhdojnë të jenë vendet nordike të Finlandës, Danimarkës dhe Islandës, raporti gjithashtu thekson se pavarësisht krizave të shumta botërore, duke përfshirë luftën në Ukrainë, kënaqësia globale e jetës është “po aq e lartë sa në periudhën para pandemisë. vjet.”

“Qëllimi i përgjithshëm është një shoqëri më e lumtur,” tha në një deklaratë për shtyp profesori Richard Layard, bashkëdrejtor i Programit të Mirëqenies në Shkollën Ekonomike të Londrës dhe redaktor i raportit. “Por ne arrijmë atje vetëm nëse njerëzit e bëjnë njëri-tjetrin të lumtur (dhe jo vetëm veten e tyre). Është një qëllim frymëzues për ne si individë. Dhe përfshin lumturinë e brezave të ardhshëm dhe shëndetin tonë mendor.”

Tani, shikoni 10 vendet kryesore që duket se kanë gjetur formulën për një shoqëri të lumtur.

1. Finlanda

Ky komb nordik është kurorëzuar më i lumturi në botë për të gjashtën herë rekord. Ndërsa rezultati i saj përfundimtar (7,804) është pak më i ulët se ai i vitit të kaluar (7,821), Finlanda është ende shumë përpara vendeve të tjera. Dhe nuk po e mban sekretin e lumturisë për vete. Vendi kohët e fundit njoftoi se po mban një “Masterclass of Happiness” për të ndihmuar njerëzit “të gjejnë “finlandezin e tyre të brendshëm” dhe të zotërojnë gjendjen shpirtërore finlandeze. Në rendin e ditës? Trajnerët profesionistë do t’i ndihmojnë pjesëmarrësit të lidhen me natyrën midis peizazheve paqësore të Kuru Resort në rajonin Lakeland, i njohur për peizazhet dhe liqenet e tij mahnitëse.

2. Danimarka

Me një rezultat total prej 7.586, Danimarka ruan statusin e nënkampiones edhe këtë vit. Vendi ku hygge është një mënyrë jetese është gjithashtu dëshmi se taksat e larta nuk do të thotë domosdoshmërisht një komb i pakënaqur. Ndërsa danezët paguajnë tatimin më të lartë të të ardhurave personale në Evropë (pothuajse 56 përqind), qytetarët e saj përfitojnë nga një sistem gjithëpërfshirës i mirëqenies sociale, duke përfshirë arsimin dhe kujdesin shëndetësor falas që duket se i lë ata mjaft të kënaqur.

3. Islanda

Jo vetëm që Toka e Zjarrit dhe Akullit është një nga më të lumturat në botë, por është edhe më e sigurta. Vendi kryeson Raportin Global të Hendekut Gjinor të Forumit Ekonomik Botëror 2022, duke mbyllur më shumë se 90 për qind të hendekut të tij gjinor. Çfarë tjetër i bën islandezët të lumtur? Të ardhura të larta, ekonomi të qëndrueshme, mungesë korrupsioni, bujari, arsim falas dhe një ndjenjë e fortë komuniteti, për të përmendur disa. Dhe ne jemi të sigurt se aksesi në disa nga peizazhet natyrore më mahnitëse në botë ndihmon gjithashtu.

4. Izraeli

Ndryshimi më i rëndësishëm në renditjen e këtij viti është Izraeli, i cili u hodh me pesë pika në numrin katër – më i larti që nga publikimi i raportit në 2012. Ekspertët e shpjegojnë këtë me rimëkëmbjen e shpejtë të vendit pas COVID-19 (ekonomia u zgjerua me 6.5 përqind dhe PBB për frymë rritur 4.4 për qind). Përveç kësaj, izraelitët kanë lidhje të forta sociale dhe jetëgjatësi të lartë, sipas të dhënave nga Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD).

5. Holanda

Holanda vjen në vendin e pestë me një rezultat prej 7.403, duke pasqyruar renditjen e vitit të kaluar. Përveç fushave të pafundme të tulipanëve (që na bëjnë të lumtur), ekonomia e vendit u vlerësua kohët e fundit për qëndrueshmërinë dhe rimëkëmbjen e saj të fuqishme krahasuar me pjesën tjetër të BE-së në raportin e fundit të Fondit Monetar Ndërkombëtar. Plus, arsimi i lartë i përballueshëm, një treg i shkëlqyer i punës, një ndjenjë e fortë e komunitetit dhe angazhimi i lartë qytetar, të gjitha rivendosin një ndjenjë lumturie në shoqërinë holandeze.

6. Suedia

Suedia u ngjit me një vend në vendin e gjashtë këtë vit. Pavarësisht se regjistroi më shumë vdekje nga COVID-19 sesa vendet e tjera nordike, rezultati i vendit ishte pak më i lartë se ai i vitit të kaluar. Ndotja e ajrit dhe mjedisit në Suedi është e dyta më e ulëta pas Finlandës, duke rezultuar në jetëgjatësi më të mirë, sipas të dhënave nga OECD. Shkalla e lartë e punësimit dhe barazia gjinore (më shumë se 80 përqind) gjithashtu çojnë në kënaqësi më të mirë të jetës në Suedi.

7. Norvegjia

Është e lehtë të kuptohet pse norvegjezët e konsiderojnë veten një komb të lumtur. Me nivelin e arsimit, një normë të lartë të ardhurash, nivele të ulëta korrupsioni dhe një rrjet të fuqishëm mbështetjeje sociale, Norvegjia ka qenë një vend i rëndësishëm në renditjen e top 10 vendeve më të lumtura dhe madje e ka kryesuar atë në vitin 2017. Me një bollëk atraksionesh natyrore të tilla si fjordet, malet, pyjet e harlisur, liqenet dhe pamjet e rregullta të dritave veriore, njerëzit nuk duhet të udhëtojnë larg për të gjetur një vend të qetë për t’u çlodhur.

8. Zvicra

Ndërsa Zvicra ra katër pikë që nga viti i kaluar, vendi është ende shtëpia e disa prej njerëzve më të lumtur (dhe më të shëndetshëm) në botë, falë niveleve të ulëta të krimit, një GDP të lartë për frymë dhe peizazheve të bukura malore që mirëpresin rekreacionin gjatë gjithë vitit. Sipas Raportit të Lumturisë Botërore, zviceranët gjithashtu e lidhin kënaqësinë pozitive nga jeta me “prosocialitetin”, si vullnetarizmi dhe donacionet bamirëse.

9. Luksemburgu

Luksemburgu bëri debutimin e tij në mesin e 10 vendeve më të lumtura vitin e kaluar nën numrin gjashtë, por ra në vendin e nëntë në 2023 me një rezultat prej 7.228. Ndërsa është një nga vendet më të vogla dhe më pak të populluara në Evropë (është pak më i vogël se Rhode Island), Luksemburgu është në fakt një nga vendet më të pasura në botë kur bëhet fjalë për PBB-në për frymë. Siguria, besimi i lartë i publikut dhe diversiteti kontribuojnë në një ndjenjë më të madhe lumturie te vendasit këtu (gjysma e të cilëve kanë një shtetësi të huaj).

10. Zelanda e Re

Ashtu si vitin e kaluar, Zelanda e Re zë vendin e dhjetë në listën e vendeve më të lumtura në botë. Pasi kombi u hap pas COVID-19 në prill 2022, ai ka parë një rrjedhë të qëndrueshme të vizitorëve që e ndihmojnë atë të rikuperohet dhe, në disa industri, madje të kapërcejë nivelet para pandemisë. Por përveç një GDP të lartë për frymë, banorët e Zelandës së Re, edhe ata që jetojnë në qytete janë me fat që kanë akses në plazhe, liqene dhe vreshta të jashtëzakonshme. Vendi gjithashtu tejkalon vendet e tjera të OECD në shumë faktorë të mirëqenies, duke përfshirë arsimin, shëndetin dhe angazhimin qytetar.