Lifestyle

7 ndryshime midis foshnjave djem dhe vajza!

Shumë prindër mund të bëjnë dallimin në sjelljen e djalit dhe vajzës së tyre. Përshembull, disa besojnë se vajzat mësojnë të flasin më shpejt se djemtë. Të tjerë thonë se djemtë janë më të ndjeshëm dhe kanë nevojë për më shumë vëmendje se motrat e tyre më të vogla. Sigurisht, shumica e këtyre besimeve bazohen në përvojat e njerëzve. Por ‘Bright Side’ ka zbuluar se çfarë thonë studiuesit për të gjitha këto gjëra:

1. Aftësitë sociale

Vajzat janë më të mira në mirëkuptimin shoqëror dhe janë më të ndjeshme ndaj shprehjeve emocionale sesa djemtë. Ato lexojnë thellë emocionet e njerëzve dhe ndjejnë më mirë atë që po ndodh në familje. Studimet tregojnë se vajzat janë më të interesuara për të lexuar fytyrat sesa djemtë. Mesa duket, vajzat mësojnë se si t’i lexojnë njerëzit dhe të shprehin ndjenjat dhe emocionet e tyre. Ato tregojnë më shumë ndjeshmëri. Djemtë, sigurisht, gjithashtu i ndiejnë të gjitha këto gjëra, por nuk do të jetë e mundur t’i shohin këto emocione në fytyrat e tyre shumë shpesh. Djemtë janë më të thjeshtë dhe përpiqen t’i fshehin ndjenjat e tyre nga të tjerët.

2. Preferenca lodrash

Në realitet, foshnjat nuk bëjnë dallim midis lodrave për djem dhe vajza. Studimet tregojnë se edhe djemtë i duan kukullat, gjë që është absolutisht normale. Vajzat gjithashtu kënaqen duke luajtur me lodra si “kamionë” dhe “shtëpi”. Lojërat dhe aktivitetet e tyre mund të ndryshojnë sipas moshës së tyre, por jo domosdoshmërisht sipas gjinisë së tyre. Gjithashtu, preferencat e tyre mund të ndryshojnë për shkak të presioneve nga shoqëria dhe bashkëmoshatarët e tyre. Loja luan një rol qendror në zhvillimin e fëmijës. Kjo i lejon ata të praktikojnë role të ndryshme, të përjetojnë emocione të shumta dhe të provojnë shumë gjëra të reja.

3. Komunikimi

Disa studiues kanë zbuluar se djemtë kanë më shumë gjasa të flasin më vonë sesa vajzat. Vajzat shpesh kanë fjalorë më të mëdhenj dhe i duan shumë herët bisedat e gjata. Kjo ndodh sepse vajzat thjesht i kanë zhvilluar më mirë ato pjesë të trurit të tyre që janë përgjegjëse për të folurin. Prandaj ato tregojnë rezultate pak më të mira në aftësitë e hershme të komunikimit. Por gjinia mund të shpjegojë vetëm një pjesë të vogël të dallimeve në aftësitë verbale të fëmijëve. Gjërat më kritike përfshijnë faktorët dhe mundësitë socio-ekonomike. Ato gjithashtu ndikojnë se sa shpejt do të flasin fëmijët dhe sa i madh do të jetë fjalori i tyre.

4. Aktiviteti fizik

Djemtë janë më aktivë edhe para se të lindin. Ata e ruajnë këtë nivel aktiviteti pas lindjes. Studiuesit kanë zbuluar se djemtë kanë më shumë gjasa të shihen duke vrapuar, duke kërcyer, duke u ngjitur në pemë dhe duke luajtur me top. Ndërsa vajzat janë të prirura të zgjedhin lojëra më të qeta dhe preferojnë të luajnë në shtëpi. Megjithatë, është gjithmonë mirë që të gjithë fëmijët të përfshihen në aktivitete të ndryshme fizike si brenda ashtu edhe jashtë.

5. Tualeti

Ndërsa shumica e vajzave fillojnë të mësojnë të përdorin tualetin në moshën 22 deri në 30 muajshe, djemtë mund të kenë nevojë nga 3 muaj deri në një vit. Vajzat zakonisht mund ta zotërojnë atë deri në 33 muaj dhe djemve mund t’u duhen deri në 37 muaj për ta arritur këtë. Pra, jini gati që faza e pelenave të zgjasë më shumë nëse keni një djalë dhe të përfundojë më shpejt nëse rritni një vajzë të vogël.

6. Të qarat

Sigurisht, të gjitha foshnjat qajnë shumë. Por në moshën 6 muajsh, djemtë shfaqin më shumë zhgënjim sesa vajzat. Në 12 muaj, ata tregojnë një reagim shumë më të fortë ndaj çështjeve negative. Djemtë zakonisht janë më të humorit dhe kërkojnë më shumë vëmendje. Kjo shpesh shpjegohet me faktin se ata kanë një instinkt më të fortë kërkimor dhe kanë më shumë gjasa të futen në situata që mund të çojnë në dhimbje dhe zhgënjim.

7. Emocione të forta

Djemtë janë më emocionues dhe më pasionantë në lojërat e tyre sesa vajzat. Ata duan të fitojnë. Frika dhe rreziku thjesht i emocionon ata. Shumë shkencëtarë pajtohen se testosteroni luan një rol kyç në këtë sjellje. Vajzat duket se janë më pak agresive dhe më të afta socialisht se djemtë. Këto të fundit kanë thjesht një amigdalë më të madhe e cila është qendra e agresionit. Shfaqja e emocioneve të tyre mund të jetë më e fortë në prani të bashkëmoshatarëve, prindërve ose të rriturve të tjerë.