Health & Beauty Lifestyle

A mundet gjumi lakuriq t’ju ndihmojë të humbni peshë?!

Fjetja lakuriq mund të ndihmojë në rregullimin e temperaturës së trupit dhe përmirësimin e shëndetit mendor. Kjo mund të përmirësojë cilësinë e gjumit, gjë që mund të nxisë humbjen e peshës. Gjumi i mjaftueshëm mund të nxisë humbjen e peshës në raste të caktuara. Të flesh lakuriq është një mënyrë për të përmirësuar kohëzgjatjen dhe cilësinë e gjumit. Gjumi nudo mund të ndihmojë në rregullimin e temperaturës së trupit për të përmirësuar gjumin. Disa njerëz mund ta kenë më të rehatshëm gjumin lakuriq, gjë që gjithashtu mund të çojë në gjumë më të mirë. Ky artikull do të shqyrtojë se si gjumi lakuriq mund të ndihmojë në humbjen e peshës. Vazhdoni të lexoni për të mësuar rreth përfitimeve të gjumit lakuriq, këshilla të tjera për humbjen e peshës dhe më shumë.

Gjumi i mjaftueshëm me cilësi të mirë mund ta bëjë më të lehtë humbjen e peshës. Gjumi i mirë mund të zvogëlojë nivelet e kortizolit, një hormon që trupi prodhon si përgjigje ndaj stresit. Hulumtimet kanë treguar se njerëzit me nivele të larta të kortizolit kanë më shumë gjasa të shtojnë peshë. Gjumi adekuat gjithashtu zvogëlon nivelin e grelinës në trup. Ky hormon kontrollon urinë dhe nivelet e larta të grelinit mund të shkaktojnë gjithashtu shtim në peshë. Përmirësimi i gjumit mund të ndihmojë në balancimin e niveleve të hormoneve dhe të ndihmojë në humbjen e peshës. Një mënyrë për ta arritur këtë është duke fjetur lakuriq. Gjumi nudo mund të optimizojë temperaturën e trupit dhe rehatinë për të rritur cilësinë e gjumit.

Kontrolli i temperaturës

Hulumtimet kanë zbuluar se gjumi në temperatura më të ulëta përmirëson cilësinë e gjumit. Në një studim, shkencëtarët rritën temperaturën e dhomës së gjumit me vetëm 3º Celsius. Ata zbuluan se ky ndryshim i temperaturës uli kohën e gjumit me gati 30 minuta. Rritja e ventilimit mund të çojë gjithashtu në gjumë më të mirë. Në një studim tjetër, studiuesit zbuluan se ulja e ajrosjes së dhomës së gjumit rezultoi në cilësi më të dobët të gjumit. Fjetja lakuriq ul temperaturën e trupit dhe rrit ajrosjen. Të dy këta faktorë mund të përmirësojnë gjumin, gjë që mund të nxisë humbjen e peshës.

Rritja e shëndetit mendor

Studiuesit kanë zbuluar se kalimi i kohës lakuriq mund të përmirësojë imazhin e trupit dhe të përmirësojë cilësinë e jetës. Fjetja lakuriq mund të rrisë vetëvlerësimin dhe kënaqësinë e përgjithshme të jetës. Një person në një udhëtim për humbje peshe mund të përjetojë imazh negativ të trupit. Pakënaqësia me imazhin e trupit është një përvojë e zakonshme që mund të ketë një efekt negativ në shëndetin mendor. Njerëzit me probleme të shëndetit mendor, si depresioni, shpesh përjetojnë shqetësime të gjumit. Përmirësimi i shëndetit mendor mund të ndihmojë në reduktimin ose eliminimin e problemeve të gjumit. Fjetja lakuriq për të rritur shëndetin mendor mund të përmirësojë cilësinë e gjumit dhe të mbështesë humbjen e peshës me kalimin e kohës.

Përfitime të tjera shëndetësore të gjumit lakuriq

Përveç humbjes së peshës, njerëzit që flenë lakuriq mund të kenë përfitime të tjera shëndetësore. Për shembull, meshkujt që flenë lakuriq mund të kenë rritje të fertilitetit. Një studim i fundit shqyrtoi efektin e llojeve të ndryshme të të brendshmeve në spermë. Studiuesit identifikuan ulje të numrit dhe cilësisë së spermës tek meshkujt që mbanin të brendshme të ngushta. Fjetja lakuriq mund të zvogëlojë rrezikun e dëmtimit të spermës nga të brendshmet e ngushta. Fjetja lakuriq mund të jetë gjithashtu e dobishme për prindërit e rinj. Kontakti lëkurë me lëkurë midis prindërve dhe të porsalindurve mund të përmirësojë gjidhënien dhe të nxisë lidhjen. Me mbikëqyrjen e duhur për të garantuar sigurinë, kontakti lëkurë më lëkurë midis një prindi dhe të porsalindurit gjatë gjumit mund të ofrojë përfitime shëndetësore për të dy.