Bota

Bullgaria dhe Maqedonia e Veriut drejt zgjidhjes së krizës, Kovaçevski: Propozimi francez do të konsultohet gjerësisht!

Presidenti francez, Emanuel Macron ka bërë të ditur zhvillimin e mëtejshëm të negociatave mes Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë. Në një deklaratë për shtyp në samitin e NATO-s, Macron sqaroi se në diskutimet serioze të dy ditëve radhazi, është i bindur se është gjetur një kompromis, në interes të të dyja palëve.

Presidenti francez, shtoi se do të ketë diskutime të mëtejshme në ditët në vijim në Shkup.

‘Sa i përket Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë, ka pasur diskutime serioze natën mes të martës dhe të mërkurës.

Në bazë të këtyre diskutimeve, jam i bindur se është gjetur një kompromis që plotëson ndjeshmëritë e të dyja palëve. Besoj shumë se është në interes të të dyja palëve, Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut, është e pranueshme për të gjithë dhe shpresoj që në ditët në vijim të dyja palët ta konfirmojnë. Në fakt, presidenti dhe kryeministri i Bullgarisë, konfirmuan se janë dakord me këtë propozim iniciativë franceze dhe se do të ketë disa diskutime të mëtejshme në ditët në vijim në Shkup.

Kjo do të sjellë sigurinë, parashikueshmërinë dhe durimin që e kaluara mund të kapërcehet. Ky është shumë trajtim i frymës evropiane dhe shpresoj shumë që kjo të na mundësojë të punojmë të ardhmen evropiane.’

Pasi propozimi francez mbërriti në Maqedoninë e Veriut ka reguar kryeministri i vendit, Dimitar Kovaçevski i cili u shpreh se kjo çështje do të kalojë në proces të gjerë konsultimi.

‘Sot nga Presidenca Franceze në Qeveri është pranuar një propozim me ide që kanë të bëjnë me qëndrimet dhe qëndrimet tona të shprehura publikisht në lidhje me kontestin me Republikën e Bullgarisë.

Ky propozim, përgatitja e të cilit merr parasysh qëndrimet dhe kërkesat tona, do të kalojë në një proces të gjerë konsultimi. Konsultimet në ditët në vijim do të mbahen në Qeveri, parti politike, president të shtetit, Parlament, si dhe me sektorin civil, ekspertët dhe publikun e gjerë në vend. Vendimi në lidhje me propozimin do të merret pas këtyre konsultimeve.

Ashtu siç premtuam dhe kundër spekulimeve të opozitës, vendimin për të ardhmen tonë do ta marrim bashkërisht sipas interesave strategjike të vendit dhe të gjithë qytetarëve tanë.

I shpreh mirënjohjen time Presidentit Macron dhe Presidencës Franceze për përpjekjet e tyre për të kapërcyer pengesat dhe për të ruajtur besueshmërinë evropiane në Ballkan.’