Tech

Microsoft ka vjedhur të gjitha të dhënat e fëmijëve tuaj në lojërat Xbox! Merret masa e rreptë kundrejt kompanisë!

Microsoft do të paguajë 20 milionë dollarë për të zgjidhur akuzat e qeverisë amerikane se gjigandi i teknologjisë ka shkelur privatësinë e fëmijëve duke mbledhur në mënyrë të paligjshme informacionin e tyre personal përmes shërbimit të tij të lojrave Xbox Live. Sipas Komisionit Federal të Tregtisë, Microsoft ka shkelur ligjin duke mos u treguar prindërve për gjerësinë e plotë të informacionit që ka mbledhur nga fëmijët nën moshën 13 vjeç.

Ky informacion, tha FTC në një padi të ngritur të hënën, përfshinte faktin që fëmijët mund të ndajnë imazhe të tyre në profilet e llogarisë së tyre, si dhe regjistrime video dhe audio të tyre, emrat e tyre të vërtetë dhe regjistrat e aktivitetit të tyre në platformë. Microsoft gjithashtu dyshohet se ka mbajtur për vite të tëra informacionin personal të miliona njerëzve, përfshirë fëmijët, të cilët filluan të krijojnë llogari me Xbox Live, por që nuk e përfunduan kurrë procesin e regjistrimit.

Edhe kur një përdorues tregoi se ishte nën 13 vjeç, atij iu kërkua gjithashtu, deri në fund të vitit 2021, të jepnin informacione personale shtesë duke përfshirë një numër telefoni dhe të pajtoheshin me marrëveshjen e shërbimit të Microsoft dhe politikën e reklamave, e cila deri në vitin 2019 përfshinte një kuti të paracaktuar. duke lejuar Microsoft të dërgojë mesazhe promovuese dhe të ndajë të dhënat e përdoruesit me reklamuesit.

Në një deklaratë, Microsoft tha:

Së fundmi kemi hyrë në një marrëveshje me Komisionin Federal të Tregtisë së SHBA (FTC) për të përditësuar procesin e krijimit të llogarisë tonë dhe për të zgjidhur një defekt në ruajtjen e të dhënave të gjetur në sistemin tonë. Ne jemi të përkushtuar të zbatojmë urdhrin. Cilësimet prindërore u japin të rriturve njëfarë kontrolli mbi atë që u tregojnë përdoruesve të tjerë llogaritë e fëmijëve të tyre. Për shembull, cilësimet e paracaktuara të Xbox Live kufizojnë se me kë mund të ndërveprojnë fëmijët në shërbim. Por cilësimet e tjera të paracaktuara, pretendon agjencia, i lejojnë fëmijët të kenë akses në lojëra dhe aplikacione të palëve të treta me fërkime minimale.

Microsoft nuk arriti t’u zbulonte mjaftueshëm prindërve se çfarë informacioni kompania po mblidhte nga fëmijët dhe si po përdorej, tha FTC, duke pretenduar shkelje të Aktit të Mbrojtjes së Privatësisë në internet të Fëmijëve (COPPA). Duke rënë dakord për të zgjidhur pretendimet, Microsoft u angazhua për disa masa shtesë përtej dënimit financiar. Microsoft pranoi të fshijë çdo informacion personal që mbledh nga fëmijët nëse ata nuk e përfundojnë procesin e regjistrimit të llogarisë. Ajo ra gjithashtu dakord t’u tregojë botuesve të lojërave të palëve të treta kur një përdorues mund të jetë fëmijë, duke i vënë në mënyrë efektive botuesit e palëve të treta në njoftim për të respektuar COPPA në trajtimin e informacionit të përdoruesit.